Neașteptat: Parlamentul britanic se opune intervenţiei militare britanice în Siria

197

Parlamentul britanic nu vrea o intervenţie militară britanică în Siria. Lucrul acesta a fost evident după ce legislativul a respins joi seară moţiunea prin care premierul David Cameron apăra principiul unei intervenţii în Siria, ca răspuns la presupusul atac chimic despre care se crede că ar fi fost orchestrat de guvernul sirian.

„Este clar că Parlamentul britanic nu vrea o intervenţie militară britanică", a declarat Cameron după ce moţiunea guvernamentală a fost respinsă cu 285 de voturi la 272. „Iau notă, iar Guvernul va acţiona în consecinţă", a declarat premierul adăugând că este „ataşat respectării voinţei Camerei Comunelor".

Statele Unite au răspuns că vor respecta votul britanicilor, dar că vor lua „decizia pe care trebuie să o ia". Cuvintele aparţin unui oficial citat în anonimitate de CNN. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel a declarat vineri că „fiecare popor are responsabilitatea de a lua propriile decizii" și că SUA vor continua să se consulte cu Marea Britanie, întrucât încă speră la o „colaborare internaţională".

Întrebat cu privire la poziţia guvernului sirian, Hagel a mai declarat că „nu am fost informat despre vreo schimbare în poziţia regimului al Assad în vreun subiect. Fac (ceea ce pot) cu ceea ce am tangibil. Nu reflectez la situaţii ipotetice", a adăugat secretarul Apărării, răspunzând unui jurnalist care l-a întrebat dacă Siria ar putea face ceva pentru a evita o eventuală acţiune americană.

Președintele american Barack Obama și-a rezervat dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian, spunând joi că „preşedintele dă socoteală, înainte de orice, americanilor care l-au ales pentru a-i proteja. Iar preşedintele este ferm convins de miza acestei situaţii privind măsuri necesare în vederea protejării intereselor noastre cruciale în domeniul securităţii naţionale".

Inspectorii ONU aflaţi în misiune în Siria urmează să prezinte un raport verbal secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, după ce vor pleca din Siria, sâmbătă. Însă, indiferent de evoluţia acestor rapoarte, este foarte improbabil ca ONU să aprobe utilizarea forţei în Siria, ţinând cont de opoziţia Rusiei, care deţine drept de veto.

Vineri, un adjunct al ministrului rus de Externe a reiterat opoziţia Rusiei faţă de orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care ar permite folosirea forţei împotriva Siriei.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au participat joi la o reuniune scurtă, la solicitarea Rusiei, un aliat aprig al Damascului, fără să înregistreze progrese în discuţii.

„Nu a existat o convergenţă de vederi" între Moscova şi cele trei state (Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie) care se pregătesc pentru o eventuală operaţiune militară, a declarat un diplomat sub protecţia anonimatului. „Ruşii şi-au expus punctul de vedere, care nu s-a schimbat" şi nu a fost stabilită data unei noi reuniuni.