ONU: Peste 8.000 de oameni au murit în revoltele din Siria

10

Un oficial ONU a afirmat că peste 8.000 de oameni au murit în urma protestelor anti-guvernamentale izbucnite în Siria, în urmă cu un an.

Preşedintele adunării generale ONU, Nassir Abdulaziz al-Nasser, a afirmat că printre victime au fost multe femei şi copii, victime ale torturii și ale uciderii, potrivit BBC.

Orașul Homs a fost luat sub asalt de către forţele guvernului care au încercat să îndepărteze luptătorii rebeli. O organizaţie care apără drepturile omului a acuzat Siria că plasează bombe la frontierele sale cu Liban şi Turcia. Datorită restricţiilor severe ale mass-mediei independente care operează în Siria, rapoartele sunt dificil de investigat.

Kofi Annan a fost delegat de către ONU să meargă în Turcia pentru a se întâlni cu membrii opoziţiei Consiliului Naţional Sirian din Turcia. Annan a admis că procesul diplomatic ar dura, descriind situaţia din Siria ca fiind „foarte complexă" potrivit BBC.

Hilary Clinton a transmis Consiliului de securitate ONU că „oribila campanie de violenţă din Siria a șocat conștiinţa lumii întregi.” „Credem că acum este momentul ca toate naţiunile – chiar şi cele care anterior au blocat eforturile noastre – să susţină abordarea umanitară şi politică precizată de liga arabă."

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că situaţia din Siria rămâne o „îngrijorare gravă", dar a avertizat că schimbările din lumea arabă „nu trebuie să fie realizate prin inducerea în eroare a comunităţii internaţionale sau prin manipularea Consiliului de Securitate".