Israelul se pregătește de 10 ani să atace Iranul

22

Ameninţările premierului israelian cu privire la un posibil atac preventiv împotriva Iranului nu au fost vorbe în vânt. Armata israeliană se pregăteşte intens, de ani de zile, pentru o lovitură aeriană asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, scrie Associated Press.

În acest scop, Israelul şi-a trimis forţele aeriene în misiuni de antrenament pe distanţe lungi, a achiziţionat bombe anti-buncăr, produse de americani, şi şi-a întărit apărarea antirachetă. Deși un atac unilateral asupra Iranului nu ar distruge complet programul său nuclear, ar cauza totuși daune serioase Teheranului.

„Dacă Israelul atacă, intenţia va fi să trimită un mesaj de determinare, un mesaj politic, mai degrabă decât o mișcare tactică", a spus un fost ofiţer din cadrul forţelor aeriene, analist militar la think tank-ul INSS, din Tel Aviv.

În timp ce forţele politice internaţionale sunt precaute în a lua măsuri drastice împotriva Iranului și așteaptă mai degrabă roadele sancţiunior economice impuse până acum, Israelul a ameninţat că va acţiona și singură dacă va fi nevoie.

Motivul pentru care Israelul este atât de grăbită să ia măsuri militare se datorează părerilor oficialilor israelini, care consideră că în 6 luni de zile Iranul va produce arme de bază de uraniu, iar în maxim 2 ani se va dota cu bomba nucleară.

Mai mult decât atât, oficialii israelini cred că în lunile care urmează Iranul își va muta bazele nucleare sub pământ, moment în care puterile internaţionale nu vor mai putea face nimic pentru a-i opri pe iranieni din fabricarea bombei nucleare.