Campania electorală a lui Sarkozy din 2007, sprijinită financiar de Gaddafi

45

Președintele francez Nicolas Sarkozy a negat că ar fi primt 50 de milioane de euro de la fostul lider libian Muammar Gaddafi, pentru prima sa campanie prezidenţială din 2007.

Site-ul de investigaţii Mediapart a publicat informaţii potrivit cărora Nicolas Sarkozy împreună cu colegii săi, ar fi făcut în trecut numeroase vizite în Libia, având drept scop asigurarea finanţării sale de către regimul libian, care ulterior a dat 50 milioane de euro pentru campania lui Sarkozy.

Potrivit Mediapart, cei 50 de milioane de euro, au fost spălaţi prin intermediul conturilor bancare deschise în Panama şi Elveţia. Contul din Elveţia a fost deschis pe numele surorii lui Jean-Francois Cope, liderul de guvern UMP și mâna dreaptă a președintelui Sarkozy. Banii ar fi fost apoi distribuiţi prin intermediul unui traficant de arme numit Takieddine Ziad, care a acţionat ca intermediar între dictatorii arabi şi politicienii francezi.

În martie 2011, când Franţa şi Marea Britanie au condus loviturile aeriene împotriva Libiei, fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam a declarat pentru Euronews TV că Libia a finanţat campania electorală din anul 2007 a președintelui Sarkozy. „Sarkozy trebuie să dea înapoi banii pe care i-a luat din Libia pentru finanţarea campaniei sale electorale. Noi am contribuit cu acele fonduri" afirmă Saif, potrivit Dailymail.

Purtătorul de cuvânt al partidului socialist francez, Francois Hollande, a refuzat să comenteze asupra raportului, subliniind că Gaddafi s-a văzut cu Sarkozy după și nu înainte de alegeri, atunci când liderul libian a vizitat Parisul după alegerile din 2007.

„Dacă aceste acuzaţii vor fi dovedite ca adevărate, cei implicaţi vor primi sentinţe judecătorești. Există frecvente scandaluri în legătură cu finanţările externe, dar o finanţare realizată de către Gaddafi reprezintă cu totul altceva" a afirmat analistul politic Yves Thibier, conform DailyMail.