ONU recunoaşte: Siria este în război civil

9

A fost nevoie de 15 luni de violenţe şi mai mult de 14.000 de vieţi omeneşti pierdute, pentru ca un oficial al Naţiunilor Unite să declare că Siria se află cu adevărat în război civil, asta după ce observatorii ONU au fost atacaţi pentru a doua oară de când au ajuns în ţară.

Este pentru prima dat când un înalt oficial ONU a declarat conflictul sirian ca fiind un război civil. Subsecretarul ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii, Herve Ladsous a făcut această declaraţie după ce a spus că observatorii ONU au fost ţinta unui atac premeditat, în timp ce încercau să pătrundă în localitatea Haffa.

Este pentru a doua oară când observatorii ONU au fost atacaţi, lucru care ridică întrebări despre capacitatea a 300 de monitori neînarmaţi să facă o estimare corectă despre ce se întâmplă într-o ţară care se află în război civil.

Observatorii ONU au declarat că în ultimele 5 zile au observat un nou val de violenţe, cât şi o schimbare a tacticilor de atac de amble părţi şi folosirea artileriei grea din partea forţelor militare ale statului.

„Ce se întâmplă este că guvernul Siriei a pierdut mari bucăţi de teritoriu din mai multe orașe în faţa opoziţiei și vrea să preia din nou controlul acestor zone," a declarat Ladsous, citat de Reuters.

Declaraţiile lui Ladsous nu au implicaţii legale, dar ar putea avea un impact politic asupra deciziilor pe care ţările membre le iau în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Hillary Clinton a declarat că SUA au informaţii conform cărora Rusia trimite elicoptere de atac guvernului sirian, „arme care vor agrava conflictul într-un mod dramatic". Moscova insistă însă, că orice furnizări de arme către Damasc nu au fost şi nici nu vor fi folosite în timpul revoltelor.

Pe de altă parte, chiar Pentagonul cumpără arme de la un fabricant rus, pentru a le livra armatei afgane, în ciuda dovezilor că aceeaşi companie a vândut arme regimului sirian.

Subsecretarul Apărării pe probleme politice, James Miller, a recunoscut că „Rosoboronexport continuă să furnizeze arme şi muniţii regimului lui Bashar al-Assad (…), şi că ar exista unele dovezi care indică utilizarea acestor arme asupra populaţiei civile", citează Mediafax.

Senatori americani au criticat contractul încheiat cu societatea Rosoboronexport, dar oficiali militari au susţinut că era singura modalitate de a consolida flota de elicoptere a armatei afgane.

Intensificarea violenţelor în ultimele luni afectează pe toată lumea, inclusiv copiii, care în ciuda voinţei lor au devenit parte din conflict. Într-un raport al reprezentantului special al ONU pentru Copii şi Conflicte Armate, se arată că aceştia sunt torturaţi în detenţie, măcelăriţi în masacre şi folosiţi ca scuturi umane de forţele guvernului.

Raportul critică şi opoziţia siriană, acuzând Armata Siriană Liberă că recrutează copii soldaţi, chiar de nouă ani. Mario Zenari, nunţiul papal în Siria descrie devastarea umană cauzată de război, fiind îngrijorat de faptul că se vor agrava şi disensiunile între facţiunile religioase, lucru care ar putea să dureze zeci de ani.

În Siria la putere este minoritatea alawiţilor, din care face parte şi preşedintele Assad, care domină peste majoritatea sunniţilor, care alcătuiesc acum opoziţia. Minorităţile creştine s-au retras pe margini din frica de a nu fi marginalizate sau condamnate dacă sunniţii vor prelua puterea.

Cu toate astea, nunţiul papal încă mai speră la dialog şi pace. Pe 25 mai, lideri creştini au organizat în Homs o întâlnire pentru împăcare şi dialog interreligios împreună cu sunniţi şi alawiţi. De asemenea, în ultimele zile au fost organizate întâlniri cu lideri ai societăţii civile şi delegaţi de la Damasc, în scopul găsirii persoanelor dispărute sau răpite şi convingerea familiilor şi facţiunilor să renunţe la arme în favoarea unor înţelegeri paşnice.