Încrederea internaţională în președintele Obama a scăzut dramatic

11

Politica externă a președintelui american Barack Obama l-a costat pe acesta o mare parte din aprobarea internaţională pe care o avea, înainte de acest mandat, sugerează un sondaj efectuat de Pew Research.

Cea mai mare dezaprobare, în rândul respondenţilor din 21 de ţări, au manifestat-o participanţii la sondaj din China. Încrederea acestora în președintele Obama a scăzut de la 57% (2009) la 27% (2012), a relevat sondajul Global Attitudes Project. Cei mai mulţi respondenţi, din cele mai multe ţări, au dezaprobat puternic atacurile cu drone conduse de Statele Unite. În ciuda acestor rezultate, încrederea în președintele SUA rămâne la un nivel înalt printre aliaţii ţării, mai ales în Europa. Japonia (un vechi aliat SUA) este o excepţie de la regulă.

În 5 ţări europene, încrederea în politicile internaţionale ale președintelui Obama au scăzut de la 78% (2009) la 63% (2012). În cinci ţări musulmane, rata de aprobare a scăzut de la 34% la 14%. Și încrederea rușilor a scăzut 18 procente, de la 40% la 22%. 

„Cred că cea mai mare dezamăgire se vede atunci când te confrunţi cu politici specifice," a punctat Richard Wike, director asociat în cadrul Pew Global Attitudes Project. El a adăugat că sondajul arată existenţa unor diferenţe majore între nivelurile de așteptare și cele de acţiune în ceea ce privește politicile lui Obama în privinţa schimbărilor climatice și a poziţiei în conflictul israeliano-arab.

Cea mai mare parte a respondenţilor din Germania, Marea Britanie, Franţa și Spania privesc astăzi China, nu SUA, drept principala putere economică a lumii. În Marea Britanie procentul acestora chiar s-a dublat faţă de anul 2008.

Imaginea SUA este însă una pozitivă atunci când este analizată doar latura ei privind afacerile. Încrederea în politicile de business ale SUA este mare, în special printre tineri. Mai ales în Orientul Mijlociu, 50% dintre respondenţii din Liban, Tunisia, Iordan și Egipt au spus că le place această parte a imaginii Statelor Unite.