România se alătură diplomaţiei internaţionale în problema Siriei

98

După valul de reacţii internaţionale cu privire la masacrul petrecut la Houla, guvernul sirian se apără şi dă vina pe rebeli pentru carnagiul în care au murit 100 de persoane, dintre care aproape jumătate au fost copii. Diplomaţia internaţională s-a săturat de scuze şi ia măsuri, iar România se alătură deciziei.

Pe de o parte, ONU a afirmat clar că ancheta efectuată identifică drept principal vinovat regimul lui Bashar al-Assad. În consecinţă, SUA a cerut în repetate rânduri Rusiei (aliatul Siriei), să susţină efortul internaţional pentru încetarea revoltelor care au ajuns în a paisprezecea lună.

Pe de altă parte, şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene (Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania) au fost expulzaţi marţi, într-o acţiune coordonată, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia, dar şi alte state occidentale.

De asemenea, Ministrul Afacerilor Externe din România, Andrei Marga, a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul comis săptămâna trecută în oraşul sirian Hula.

Siria se confruntă din primăvara anului trecut cu violenţe alimentate de islamiştii radicali şi de serviciile secrete străine împotriva preşedintelui naţionalist Bashar al-Assad.