Siria „a pregătit armele chimice"

12

Mai multe surse americane au declarat, sub anonimat, pentru postul de televiziune NBC, că miercuri, armata siriană deja încărcase bombe cu gaz sarin, iar acum aşteaptă ordinul preşedintelui pentru a le utiliza.

Ultima dată când s-a folosit gazul sarin la scară largă a fost în 1988, când preşedintele de atunci al Irakului, Saddam Hussein, a omorât 5.000 de kurzi într-un singur atac.

În momentul de faţă, conform oficialilor americani, bombele nu au fost încă fixate pe aripile avioanelor, dar dacă acesta va fi ordinul lui Assad „nu prea e nimic cu lumea din afară poate să facă să oprească asta."

Până acum, guvernul sirian a insistat că nu va folosi arme chimice împotriva propriului popor. Cu toate astea, evoluţia situaţiei pare să indice contrariul, motiv pentru care luni, preşedintele Barack Obama, a lansat un avertisment grav: „Astăzi vreau să îi transmit clar lui Assad şi celor care îi respectă ordinele că lumea întreagă îi priveşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi complet inacceptabilă". În caz contrar „vor fi consecinţe şi veţi răspunde," a completat el, citează Mediafax.