Siria: alt masacru, altă palmă pe obrazul ONU

99

La nici o săptămână de la declaraţia preşedintelui sirian, care printre altele a spus că vinovaţii masacrului de la Hula „pregătesc alte crime", Consiliul Naţional Sirian (CNS) şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)au denunţat un nou masacru, semnalând moartea a cel puţin 100 de persoane, ucise miercuri în regiunea Hama.

Conform directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, s-a repetat scenariul masacrului de la Hula. Două sate din regiunea Hama au fost bombardate, după care membrii miliţiei proguvernamentale shabbiha au pătruns cu cuţite şi au ucis locuitorii, printre care zeci de femei şi copii. Atacul încă nu a fost confirmat de către ONU.

OSDO a cerut observatorilor ONU să se deplaseze imediat în zonă pentru a investiga. „Nu ar trebui să se scuze că misiunea lor este să observe punerea în practică a acordului de încetare a focului, pentru că multe crime au fost comise în timpul prezenţei lor în Siria," a declarat Rahmane.

Agenţia de presă a statului a citat un oficial din Hama care declara că informaţiile sunt „complet false", spunând că forţele guvernamentale au intervenit la cererea locuitorilor, după ce „un grup terorist a comis … o crimă monstruoasă", ucigând nouă persoane, relatează Reuters.

În timpul masacrului, la Washington şi Istanbul se stabilea soarta Siriei

Miercuri, la Washington, Statele Unite împreună cu Arabia Saudită şi alte ţări arabe din grupul Prietenii Siriei, cât şi ţări din Vest, au hotărât să ceară noi sancţiuni economice împotriva Siriei, inclusiv un embargo pe arme.

În acelaşi timp, miniştrii şi delegaţi speciali din 15 ţări s-au întâlnit miercuri la Istanbul pentru a stabili un grup care să ofere sprijin opoziţiei siriene, dar nu s-a precizat ce ar presupune aceasta. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a fost printre oficialii prezenţi la Istanbul, care au adus în discuţie „paşii adiţionali" care trebuie luaţi pentru coordonarea unui „proces de tranziţie eficace şi credibil spre o Siria democratică, post-Assad," citează AFP.

Clinton a precizat că tranziţia politică în Siria trebuie să includă un guvern interimar care să stabilească drumul spre alegeri libere şi corecte. Între timp, Statele Unite au trimis o delegaţie în Rusia pentru a pune presiune asupra guvernului rus să ia acţiuni împotriva Siriei.

Liga Arabă a cerut sâmbătă să se recurgă la Capitolul VII din Carta ONU, care prespune o ruptură diplomatică completă sau parţială de Siria şi noi sancţiuni, deoarece planul de pace al lui Kofi Annan, mandatat de către Ligă şi Naţiunile Unite, eşuează de câteva luni.

Diplomaţii ONU au declarat că aşteaptă ca Annan să prezinte în faţa Consiliului de Securitate o propunere care să salveze planul său de pace.

Siria ne îmbată cu apă rece

În ciuda faptului că toată lumea se aştepta ca masacrul de la Hula să fie punctul culminant al situaţiei siriene, încă nu se întrevede niciun deznodământ, ci, din contră, are loc un masacru aproape copiat, chiar înaintea celor două mari întâlniri din Washington şi Istanbul.

Guvernul sirian refuză în continuare să recunoască că este în vreun fel implicat în violenţele din Siria şi la nivel oficial, reacţionează cu măsuri democratice ambigue. După ce a declarat că va permite intrarea în ţară a ajutorului umanitar, care era unul din cele 6 puncte ale planului de pace Annan, guvernul a mai declarat că va expulza diplomaţi din 11 ţări, la o săptămână după ce mai multe ţări din lume şi-au expulzat ambasadorii sirieni în semn de protest împotriva masacrului de la Hula.

Deşi după masacrul de la Hula rebelii i-au impus lui Assad un ultimatum, ameninţând că vor relua atacurile împotriva guvernului dacă nu va implementa planul de pace, ultimatumul a expirat vineri, iar ei nu au reluat acţiunile militare, în ciuda faptului că violenţele continuă. Cât timp Rusia şi China blochează orice acţiune definitivă în ţară, Siria rămâne stăpână pe propria soartă şi demonstrează asta cu fiecare masacru.