Îngrijorarea afectează creierul femeilor (studiu)

266

Femeile care au tendinţa să se îngrijoreze întâmpină mai multe dificultăţi decât bărbaţii în efecutarea unor sarcini simple, și fac mai multe greșeli decât aceștia atunci când au de rezolvat sarcini mai complexe, arată un studiu citat de DailyMail.

 Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au descoperit în urma unei testări faptul că femeile ușor anxioase, au deseori gânduri care le distrag atenţia, acest lucru îngreunând procesul de soluţionare a sarcinilor. Prin contrast, bărbaţii testaţi nu au indicat semne de anxietate și nu au fost nevoiţi să lucreze din greu pentru a obţine aceleaşi rezultate.

Descoperirea ar putea duce la modalităţi eficiente pentru identificarea și tratarea problemelor de anxietate, care afectează femeile mai mult decât bărbaţii. Aproximativ unul din șase britanici suferă de o formă de anxietate, iar per ansamblu, 13% vor manifesta acestă tulburare la un moment dat în viaţă, potrivit Anxiety UK.

Cercetătorii au implicat în testare 150 de studenţi, cărora le-au monitorizat activitatea cerebrală, în timp ce aveau de realizat o sarcină simplă – identificarea literei din mijlocul unei serii de litere, pe un ecran de computer. Participanţii au fost rugaţi, de asemenea, să completeze chestionare specificând cât de mult şi cât de des au fost îngrijoraţi.

Deşi femeile care s-au evaluat ca fiind mult mai neliniştite au avut aceleași rezultate ca bărbaţii, cercetatorii au descoperit un grad mai mare de solicitare a creierelor lor, în timpul efecturării sarcinii. În plus, când testarea a devenit mult mai dificilă, femeile anxioase au avut rezultate mai slabe, acest fapt sugerând că îngrijorătoarea a îngreunat completarea corectă a sarcinii.

Profesorul Jason Moser, autorul studiului, a explicat că hormonul feminin – estrogenul – afectează eliberarea de dopamină – un neurotransmitator care controlează, printre altele, și capacitatea de învăţare. „Cunoaștem deja faptul că acei copii care suferă de anxietate – şi mai ales fetele – au dificultăţi la unele discipline academice, cum ar fi matematica", afirmă Moser.