Siria: documente arată contribuţia lui Assad la înăbuşirea protestelor

57

Ceea ce par a fi documente oficiale siriene dezvăluie semnăturile personale ale preşedintelui Bashar al-Assad pe planurile întocmite de către guvern şi centrul de gestionare a crizelor, pentru a preveni răspândirea protestelor împotriva regimului spre Damasc, relatează Guardian.

Sute de pagini de documente confidenţiale prezentate de postul de televiziune Al-Jazeera descriu întâlniri zilnice ale şefilor de securitate din Siria şi agenţiile de informaţii, care fac o revizuire a ultimelor evenimente şi emit ordine, care sunt apoi aprobate de către preşedinte.

Documente arată strategia adoptată de regim împotriva revoltelor, inclusiv trimiterea a mii de membrii ai miliţiei, cunoscuţi sub numele de „shabiha" şi a membrilor de partid Ba'ath în operaţiuni menite să izoleze Damasc, Alep, Idlib şi alte oraşe mari de regiunile din jur.

În capitală, documentele arată că principalele pieţe sunt responsabilitatea aparatului de securitate al Siriei, care a fost acuzat în mod repetat de brutalitate şi tortură, de către susţinătorii opoziţiei siriene şi activiştii pentru drepturile omului.

Conform Al-Jazeera documentele arată clar faptul că Assad a fost implicat personal în aprobarea măsurilor luate pentru a zdrobi neliniştea publică. Semnătura lui este vizibilă pe documente care autorizează pedepsea cu închisoarea pentru demonstraţii ilegale.