Siria în luna martie: mai mulţi morţi ca niciodată

52

Peste 6.000 de persoane au murit în Siria în luna martie, cea mai sângeroasă lună din ultimii doi ani, de la începutul revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. O treime dintre victime sunt civili, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), conform BBC.

Numărul victimelor crește cu repeziciune în Siria, o ţară sfâșiată de un război civil sângeros, al cărui sfârșit nu se întrevede prea curând. „Cel puţin 6.005 persoane au murit în luna martie. 2.080 sunt civili, dintre care 298 de copii mai mici de 16 ani şi 291 de femei", a precizat şeful OSDO, Rami Abdelrahman. Conform unui bilanţ oferit în ianuarie de ONU, peste 70.000 de persoane au murit de la începutul revoltei în martie 2011.

Exodul populaţiei e, de asemenea, în creștere. Peste un milion de sirieni sunt refugiaţi, iar efortul de integrare a lor, alături de ciocnirile violente de la graniţe, riscă să destabilizeze și vecinii Siriei. Cel mai cumplit scenariu implică un război regional, afirmă Jeremy Bowen, comentator BBC.

Marea Britanie, Franţa și SUA se pregătesc să susţină rebelii cu arme și antrenament militar, în încercarea de a răsturna regimul dictatorial al lui Bashar al-Assad. Cu toate acestea, poziţia celor trei state este privită cu scepticism la nivel internaţional, ca fiind o strategie riscantă ce ar putea înrăutăţi situaţia din regiune.

Alianţa Evanghelică Mondială, citată de Christianity Today, avertizează că violenţele din Siria au afectat în mod dramatic comunitatea creștină locală. Dintre cei 60.000 de creștini din Homs, una din zonele cele mai afectate de conflict, au mai rămas doar 1.000. Bisericile sunt distruse, iar creştinii sunt ucişi, torturaţi, folosiţi ca scuturi umane sau chiar violaţi. Rebelii îi privesc pe creştini ca fiind de partea lui Assad, în timp ce susţinătorii preşedintelui îi privesc şi ei cu suspiciune, la rândul lor.

Ambasadorul Alianţei Evanghelice, Dr. Thomas Schirrmacher, trage un semnal de alarmă, afirmând că exodul creștinilor din Siria ar putea avea rezultate similare cu situaţia din Irak. Cu zece ani în urmă, populaţia creștină din Irak ajungea la 1.5 milioane de persoane. Din cauza conflictului permanent și a persecuţiilor, astăzi nu mai sunt în Irak decât jumătate, și nu mai există decât 60 de biserici în toată ţara.

CITEȘTE ȘI: Exodul creștinilor sirieni