SUA recunoaște că există riscul confruntării cu Rusia în Siria

683

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a recunoscut public că războiul din Siria a ajuns într-un punct în care există riscul unei confruntări între coaliţia statelor care luptă împotriva grupării Stat Islamic și Rusia, a cărei prezenţă militară în scopul susţinerii lui Assad este din ce în mai numeroasă.

Statele Unite și aliaţii lor conduc operaţiuni militare aeriene în Siria și în Irak, unde atacă poziţiile grupării teroriste. Rusia a sprijinit logistic forţele armate ale președintelui Assad încă de la începutul războiului, în urmă cu 5 ani. Recent însă, Rusia și-a sporit prezenţa în Siria, unde ar fi trimis 28 de avioane de război, oferind posibilitatea de efectuare de bombardamente.

Aceste schimbări au facilitat primul dialog pe care Moscova și Washingtonul l-au purtat pe plan militar privind situaţia din Siria, prin intermediul unei conversaţii telefonice dintre ministrul rus şi cel american al apărării, respectiv Serghei Şoigu şi Ashton Carter. SUA caută să îndepărteze riscul unor confruntări accidentale, având în vedere cât de mult se aglomerează forţele militare pe teritoriul sirian.

Aceeași grijă o are și Israelul, motiv pentru care Benjamin Netanyahu s-a deplasat pentru prima dată la Moscova, în compania şefului Statului Major, generalul Gadi Eisenkot, şi a şefului serviciilor militare de informaţii, generalul Herzl Halevi. Netanyahu este convins că Siria și Iranul vor să deschidă un alt front, împotriva Israelului, pe de o parte, și că prezenţa militară rusă ar putea să limiteze marja de manevră a aviaţiei israeliene împotriva grupării Hezbollah, pe de altă parte.

„Era foarte important să venim la Moscova pentru a ne clarifica politica şi a face astfel încât să nu existe nicio neînţelegere“, a precizat premierul israelian. Peşedintele rus l-a asigurat și de faptul că „politica rusă în Orientul Mijlociu va fi întotdeauna responsabilă“, dar și că „armata siriană şi Siria, în general, se află într-o asemenea situaţie încât nu pot deschide al doilea front. Siria încearcă doar să-şi păstreze independenţa.“

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.