Aproape 41% dintre patronii britanici vor afară din UE

335

Peste 40% dintre proprietarii de companii mici din Marea Britanie cred că apartenenţa la Uniunea Europeană le aduce atâtea dezavantaje încât mai benefic ar fi ca ţara lor să iasă din UE. Federaţia Micilor Companii (FSB) a efectuat un sondaj privind rămânerea în uniune.

Circa 47% dintre membrii intervievaţi vor ca Marea Britanie să rămână în UE, iar 10,7% dintre respondenţi sunt indeciși.

Premierul britanic, David Cameron, a promis deja renegocierea relaţiei Marii Britanii cu UE și organizarea unui referendum pro sau contra rămânerii în comunitate. Deși votul poate avea loc oricând până la sfârșitul anului 2017, cei mai mulţi analiști se așteaptă ca referendumul să aibă loc anul viitor, relatează Reuters.

Cei mai avantajaţi de rămânerea în UE sunt directorii marilor companii, care nu au decât de câștigat din accesul la piaţa comunitară și milioanele ei de consumatori. Însă firmele mici acuză birocraţia sufocantă și reglementările interminabile vizavi de afaceri, sănătate și siguranţă. Chiar și în rândul firmelor mici sunt însă voci mulţumite de rămânerea în UE. Firmele care desfăşoară operaţiuni de export-import cu UE, cele care angajează personal din alte state UE, precum şi cele din Scoţia, Londra şi Irlanda de Nord nu se vor grăbi să voteze pentru ieșirea din UE.

Două alte sondaje efectuate recent în rândul populaţiei britanice au relevat că numărul persoanelor care vor rămânerea în UE a scăzut de când guvernul a decis să modifice textul întrebării care va fi adresată votanţilor.

Marea Britanie rămâne una dintre ţările UE cu cea mai mare diversitate etnico-naţională, chiar și în zonele rurale.