Obama și Putin se întâlnesc din nou

237

După ce Statele Unite și Rusia au refuzat orice tip de contact, relaţia a fost forţată de criza refugiaţilor din Siria și de avansul în teritoriu al grupării teroriste Stat Islamic. După 2 ani, Barack Obama și Vladimir Putin s-au întâlnit din nou luni, la New York, la Adunarea Generală ONU, unde au avut „un tete a tete cu parfum de război rece”, după cum scrie presa americană.

Liderii politici ai momentului s-au întrecut în a veni cu noi strategii pentru ţara răvășită de război, însă Rusia a părut să preia iniţiativa, cerând crearea unei platforme de acţiuni colective împotriva grupării teroriste. Rusia a trimis recent mai multe tancuri și avioane militare în Siria, pentru susţinerea președintelui Assad împotriva teroriștilor, dar a precizat la ONU că nu intenţionează să trimită și trupe la sol.

La Bagdad s-a anunţat că oficialii militari ruși cooperează deja cu omologii lor din Iran, Irak și Siria, pe partea de servicii secrete și securitate, pentru a contracara avansul grupării SI, care deţine deja zone întinse din Siria și Irak. Conform lui Putin, imixtiunea Statelor Unite în Orientul Mijlociu, în ţări precum Libia și Irak, a dus la formarea în fiecare ţară a unui paradis pentru teroriști și totodată la criza refugiaţilor care a lovit Europa.

Și dacă Putin încă vede drept soluţie susţinerea lui Assad ca președinte legitim, Obama și Francois Hollande nu acceptă niciun scenariu în care să se revină la ce a fost înainte, ca și cum nu ar fi curs râuri de sânge nevinovat în Siria. Cu toate acestea, tonul lui Obama s-a înmuiat faţă de alte ocazii, vorbind despre o tranziţie politică treptată pentru îndepărtarea lui Assad de la putere. Se pare că strategia de comunicare a administraţiei americane cu Rusia este una „pragmatică, de la caz la caz”, conform unui consilier al președintelui Obama.

„Astăzi, în pofida tensiunilor, îndeosebi în chestiunile Siria și Ucraina, Statele Unite și Rusia nu se află într-o confruntare totală pe chiar toate subiectele.” Există provocări comune, precum terorismul, proliferarea nucleară, energia, încălzirea climatică și stabilitatea Orientului Mijlociu. „În dosarul nuclear iranian, Rusia și-a ţinut promisiunile și a jucat un rol constructiv”, scrie și Huffington Post.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.