SUA și Rusia, în discuţii urgente după atacurile rusești din Siria

1075

Putin nu pierde niciun moment. După ce parlamentul rus a aprobat implicarea militară a Rusiei în Siria, la rugămintea expresă a președintelui sirian, se anunţă deja primele victime ale acestei politici. Se pare că cel puţin 36 de persoane și-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor lansate de avioanele rusești în zone civile, nu în zone controlate de gruparea teroristă Stat Islamic.

Scuza oficială a implicării Rusiei în conflictul din Siria este lupta împotriva terorismului, însă se pare că un obiectiv care primează este lupta împotriva armatei rebele siriene, care caută să îl detroneze pe Assad. Conform liderului Coaliţiei Naţionale Siriene – o grupare a opoziţiei –, obiectivele atacate miercuri de forţele rusești au fost civile, unde nu există militanţi ai grupărilor teroriste. Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării spun că aviaţia a atacat poziţii teroriste din periferia orașului Homs, însă potrivit oficialilor sirieni, acele zone sunt cunoscute ca fiind ocupate de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forţele militare ale opoziţiei siriene, și libere de teroriști, conform Mediafax.

Rusia se mândrește în momentul de faţă că este singura ţară care are o implicare legitimă în războiul sirian, acţionând la solicitarea guvernului sirian, și le cere Statelor Unite să își retragă avioanele de război, pentru a elimina o posibilă ciocnire accidentală între forţele care deja se aglomerează. Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea faţă de tipul echipamentelor militare pe care Rusia le-a trimis în Siria și care ar fi total supradimensionate pentru o bătălie cu o grupare teroristă, fiind mai degrabă potrivite pentru un inamic de calibrul Statelor Unite. Rachetele sol-aer sunt prevăzute pentru distrugerea avioanelor inamice, dar rebelii din Siria nu deţin avioane. Iar avioanele Su-30 sunt concepute pentru a face faţă unui adversar dotat cu armament de înaltă tehnologie, explică Daily Beast. În regiune, Statele Unite și Israelul posedă forţe aeriene de înaltă tehnologie.

„Nu am văzut zburând deasupra Siriei vreun avion al ISIS care să reclame capacităţi aeriene atât de sofisticate. Și nu am văzut nici avioane ale ISIS care să necesite rachete SA-15 și SA-22”, explica generalul Philip Breedlove, comandant militar al NATO, pe 28 septembrie, în timpul unei audieri la Washington. Astfel Rusia ar încerca să stabilească o arie de excludere aeriană în vestul Siriei, așa cum a stabilit recent în zona baltică sau deasupra Crimeei, crede Breedlove.

Deocamdată a existat puţină coordonare între coaliţiile care se implică în lupta antitero din Siria, pe de o parte Vestul și statele arabe, iar de cealaltă parte Rusia, Iranul, India. Israelul a purtat discuţii la cel mai înalt nivel cu Rusia pentru a preveni o ciocnire accidentală a forţelor în aer, dat fiind faptul că și forţele israeliene lansează atacuri în zonă împotriva poziţiilor Hezbollah. În ce privește SUA și Rusia, poziţiile celor două ţări privind soluţionarea conflictului sunt încă divergente și, deși ambele ţări și-au exprimat deschiderea pentru o colaborare, încă nu s-a înregistrat niciun progres.