Papa: Funcţionarii publici „au dreptul” să refuze căsătoria cuplurilor gay

396

Kim Davis a intrat în vizorul presei internaţionale după ce a refuzat să elibereze certificate de căsătorie cuplurilor homosexuale, în contradicţie cu decizia Curţii Supreme din luna iunie, care declara astfel de acte neconstituţionale. Kim Davis a fost condamnată la închisoare până se va răzgândi.

Cazul ei a devenit faimos pentru că motivul lui Davis este respectarea propriei religii și conștiinţe, ceea ce pune dreptul la libertate religioasă faţă în faţă cu noul drept instituit de Curtea Supremă. Cazul ei a căpătat importanţă și în cadrul cursei electorale, candidatul republican Mike Huckabee organizând manifestaţii pentru susţinerea ei. „Arestarea lui Kim Davis înlătură orice îndoială cu privire la incriminarea creștinismului în această ţară”, a spus Huckabee.

În cadrul discursului său în faţa Congresului american, papa Francisc a vorbit despre importanţa respectării libertăţii religioase, spunând că „este important ca astăzi, ca și în trecut, vocea credinţei să continue să fie auzită, deoarece este vocea fraternităţii și a iubirii, care încearcă să scoată ce e mai bun din fiecare om şi din fiecare societate”.

Deși nu a vorbit direct despre sau împotriva căsătoriilor homosexuale sau a deciziei Curţii Supreme, papa și-a încheiat vizita în Philadelphia, unde a participat la Întâlnirea Mondială a Familiilor, arătându-și astfel susţinerea faţă de familia tradiţională. Tot în cadrul acestei opriri scurte, Francisc a explicat că libertatea religioasă este dreptul de a te închina lui Dumnezeu, dar că transcende locurile de închinare și sfera privată a indivizilor și a familiilor. Francisc a mai avertizat cu privire la „formele de tiranie modernă” care caută să suprime libertatea religioasă.

În timpul zborului său de întoarcere la Vatican, papa a vorbit liber cu reporterii pe acest subiect. Întrebat dacă îi susţine pe funcţionarii publici care refuză să căsătorească cupluri homosexuale, papa a spus că „obiecţiile din motive de conștiinţă trebuie să facă parte din orice structură juridică, fiindcă sunt un drept”. În cazul în care aceste obiecţii nu sunt respectate de lege, „ajungem într-o situaţie în care selectăm care drept are merit și care nu”, a mai spus papa.