Un studiu explică de ce era mai ușor să fii slab în anii`80

3319

Dacă ne uităm la filmele mai vechi, la fotografii de prin reviste sau ziare, la reclamele care se făceau, dacă ne uităm la fotografii cu părinţii sau chiar cu bunicii noștri de când erau tineri, vom vedea că, în cele mai multe cazuri, toţi erau slabi, și nu doar slabi, ci la o greutate la care persoanele slabe din ziua de azi se chinuie să ajungă și nu reușesc. Un nou studiu vine să ne arate că nu este doar imaginaţia din capul nostru și că Jane Fonda nu este o excepţie de la regulă.

Studiul, publicat în jurnalul de specialitate Obesity Research & Clinical Practice, arată că o persoană care ar urma aceeași dietă și același regim de exerciţii la modă acum 20-30 de ani tot ar avea o greutate mai mare comparativ cu cei care au trăit atunci. Autorii au examinat dietele a 36.400 de americani din perioada 1971-2008 și activitatea fizică a 14.419 persoane între 1988 și 2006. Informaţiile au fost apoi grupate în funcţie de vârstă, indicele de masă corporală, cantitatea de mâncare ingerată și numărul de exerciţii.

Cercetătorii au găsit o legătură surprinzătoare: în anul 2006, o persoană oarecare, consumând același număr de calorii cu aceeași cantitate de macronutrienţi, precum proteine și grăsimi, și făcând exerciţiu fizic la fel de mult ca o persoană de aceeași vârstă, dar în 1988, va avea un indice de masă corporală cu 2,3 puncte mai ridicat. Cu alte cuvinte, oamenii din ziua de azi ar fi cu aproximativ 10% mai grași decât cei din 1980, chiar dacă ar urma exact aceeași dietă și plan de exerciţii fizice, explică The Atlantic.

Rezultatul studiului sugerează totodată că ar putea exista și alte elemente, în afară de alimentaţie și de mișcare, care contribuie la epidemia de obezitate de astăzi. Nu se știe care sunt acești factori, dar cercetătorii de la Universitatea York, cei care au realizat studiul, speculează că ar putea fi vorba despre: expunerea la mai multe chimicale din mediu, ambalaje și alimente, care afectează sistemul hormonal; prescrierea exagerată a antidepresivelor; schimbarea microbiomului, adică a bacteriilor din sistemul digestiv, din cauza consumului de produse animale tratate cu hormoni și antibiotice, dar și din cauza îndulcitorilor artificiali.

„Există o prejudecată în privinţa persoanelor obeze, cum că ar fi leneșe și nu s-ar putea controla, dar nu e cazul. Dacă cercetarea noastră este corectă, trebuie să mâncăm mai puţin și să facem mai mult sport doar ca să fim la aceeași greutate pe care o aveau părinţii noștri la vârsta noastră”, a declarat Jennifer Kuk, profesor la Universitatea York, din Toronto.