Turcii ar putea crea o zonă-tampon pentru refugiaţii sirieni

58

Turcii ar putea crea a zonă-tampon la graniţa cu Siria, în contextul în care exodul refugiaţilor din această ţară se accelerează, iar 200.000 de persoane s-ar putea muta în Turcia din cauza conflictului, scrie Reuters.

Oficialii turci au vorbit despre realizarea unei „zone sigure" pentru civili, care să se afle sub protecţie internaţională.

Aproape 5.000 de refugiaţi au trecut graniţa din Siria, în Turcia, în fiecare zi din în ultimele două săptămâni,. Numărul celor care se refugiază zilnic în Iordania s-a dublat, arată date ale ONU.

Turcia ar putea, teoretic, să creeze singură o zonă-tampon, dar ezită să facă acest lucru. Ţara aceasta oferă deja adăpost pentru 80.000 de refugiaţi și a avertizat că ar putea să nu aibă spaţiu suficient dacă numărul lor trece de 100.000.

Deși nu există niciun semn că puterile internaţionale, divizate în privinţa conflictului sirian, ar fi gata să sprijine o astfel de zonă-tampon, așa cum si-ar dori rebelii și organizatiile care oferă ajutor, e de așteptat ca miniștrii de Externe din cadrul Consiliului de Securitate al ONU să discute ideea la o întâlnire care va avea loc joi.