Primul paralimpic nord-coreean, model pentru o ţară întreagă

40

De obicei, principalele cotidiane ale lumii nu scriu prea mult despre despre Jocurile Paralimpice, formă a Jocurilor Olimpice la care participă persoane cu handicap. Însă, pentru un sportiv s-a făcut o excepţie. Rim Ju Song este primul şi singurul nord coreean care a participat vreodată la Jocurile Paralimpice, un model pentru întreaga ţară.

Ju Song are 16 ani şi s-a calificat la proba de înot, stilul liber, de la Jocurile Paralimpice. Ce este surprinzător este că, până în urmă cu câteva luni, Song nu ştia să înoate. De altfel, niciun nord coreean nu s-a gândit până acum să se înscrie la Jocurile Paralimpice. Coreea de Nord avea interdicţie de a participa, din cauza numeroaselor acuzaţii de tratamente inumane faţă de deţinuţii cu handicap.

Însă la începutul acestui an, Coreea de Nord a fost primită temporar în Comitetul Paralimpic, obţinând şi dreptul de a participa. Din păcate, perioada calificărilor luase sfârşit la toate probele, cu excepţia înotului. Primul antrenament al lui Ju Song, care şi-a pierdut o mână şi un picior în urma unui accident de şantier, s-a terminat dezastruos: nu putea deloc să rămână la suprafaţă. În câteva săptămâni nu doar că a învăţat să înoate, dar s-a şi calificat la proba de 50 de metri liber.

Ju Song va fi susţinut de acasă de milioane de oameni care văd în el un model de perseverenţă. În Coreea de Nord, persoanele cu handicap au foarte puţine drepturi şi beneficiază doar de nouă ani de  educaţie şi servicii de sănătate gratuite. În plus, nu există nici programe de pregătire fizică pentru calificarea la Jocurile Paralimpice, nici condiţiile ca acestea să aibă loc. De aceea, reuşita tânărului este un exemplu de inspiraţie pentru întreaga ţară.