Peter Bergen: Ne îndreptăm spre un Orient Mijlociu post-creștin?

71

„În Orientul Mijlociu au existat creștini de pe vremea... lui Christos. Acum, această istorie lungă de două milenii ar putea fi în pericol", scrie Peter Bergen, analist pe probleme de securitate naţională la CNN.

„În Orientul Mijlociu au existat creștini de pe vremea… lui Christos. Acum, această istorie lungă de două milenii ar putea fi în pericol", scrie Peter Bergen, analist pe probleme de securitate naţională la CNN.

Situaţia creștinilor în ţările predominant musulmane din Orientul Mijlociu continuă să îngrijoreze comunitatea internaţională. Vorbim de ţări precum Egipt, în care zeci de biserici creștine au fost luate cu asalt și arse din temelii, numai în ultimele câteva zile. E vorba și despre Siria, unde mulţi creștini au sprijinit tacit regimul Assad (care oferea protecţie minorităţilor religioase) ajungând, în prezent, o ţintă a atacurilor comise de rebeli împotriva regimului. Pe 27 iunie, nu mai puţin de 4 persoane au murit într-un atac cu bombă produs în apropierea unei biserici creștine din Damasc. În Libia, 60 de creștini au fost capturaţi de extremiști și daţi pe mâna poliţiei sub acuzaţia că au imigrat ilegal din Egipt. Până să îi predea autorităţilor, militanţii i-au torturat pe captivi, pe unul dintre ei chiar ucigându-l.

În aceste condiţii, scrie Bergen, are loc exodul creștinilor din Orientul Mijlociu, estimându-se, de exemplu, că 100.000 de creștini au părăsit Egiptul în 2011.

Un fenomen similar a avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când o masă semnificativă de evrei a fost dislocată din zona Egiptului, unde comunitatea iudaică număra circa 100.000 de membri. Permanenţa evreilor în Egipt data din perioada faraonilor. Astăzi însă, numărul sinagogilor care funcţionează în Cairo, de pildă, a scăzut dramatic, și sunt păzite cu strășnicie pentru ca cele câteva zeci de bătrâni evrei care mai sunt în Egipt să aibă unde să participe la slujbă.

„Putem doar să sperăm că aceasta nu va fi și soarta creștinilor din Orientul Mijlociu”, a conchis Bergen.