Ziua armistiţiilor neoficiale în Siria și Fâșia Gaza

103

Deși pare incredibil, se poate să fi venit ziua în care guvernul sirian și grupările rebele au acceptat propunerea emisarului ONU să înceteze focul pentru patru zile. De asemenea, se anunţă căderea la pace Israel și Hamas, după două zile de atacuri mortale. Din păcate, încă se așteaptă ca aceste vești bune să fie făcute oficiale de către autorităţile competente.

Siria, odihnă pentru patru zile

Veștile din Siria ar putea fi considerate pe jumătate oficiale deoarece declaraţiile referitoare la încetarea focului au fost făcute de către emisarul ONU, Lakhdar Brahimi, într-o conferinţă de presă, după ce şi-a încheiat vizita în Siria.

El a declarat miercuri, în faţa jurnaliștilor, că atât guvernul sirian, cât și majoritatea liderilor rebeli, au acceptat un armistiţiu în perioada sărbătorii musulmane Al-Adha, care începe vineri şi durează patru zile. În cazul în care acest armistiţiu va fi respectat în mod real, va fi vorba despre prima încetare a focului între militari şi rebeli în cadrul acestui conflict armata care afectează Siria de 19 luni.

Este important de precizat că nici guvernul sirian și nici opoziţia nu au anunţat că ar fi acceptat o încetare a focului și de asemenea, emisarul ONU nu a reușit să ajungă la toate grupările rebele pentru a negocia acest lucru, deci există multe supape pentru ca acest plan să eșueze. La Damasc, Ministerul sirian de Externe a anunţat că o decizie finală cu privire la armistiţiu va fi adoptată joi, relatează CNN.

Brahimi nu a făcut niciun secret din faptul că își dorește ca într-un fel această perioadă de patru zile să poată fi prelungită și să servească drept suport pentru dialog și mai departe o cădere la pace definitivă. Fostul negociator ONU, Kofi Annan, a încercat luni de zile să obţină o încetare a focului, dar nu a reușit. La un moment dat s-a anunţat, ca și acum, o pauză de luptă, dar care nu a ţinut mai mult de două zile. Doar cu o zi înainte de această negociere, aproape 200 de persoane au murit pe teritoriul ţării, situaţia din Siria degradându-se pe zi ce trece.

Israel și Hamas, pace peste noapte

Israel și Hamas, miliţia palestiniană care controlează Fâșia Gaza, ar fi negociat în mod neoficial o încetare a focului, după două zile de atacuri mortale. Negocierea s-a făcut cu ajutorul Egiptului și deocamdată pare a sta în picioare, după o noapte lipsită de atacuri de ambele părţi, notează BBC.

Cinci israelieni au fost răniţi în ultima săptămână, în cele mai violente atacuri din ultimele luni. Prin comparaţie, în toată această perioadă, șase militanţi palestinieni au murit în urma atacurilor israeliene în Gaza. Deocamdată, școlile au fost închise de ambele părţi ale frontierei, de frica altor atacuri.

Sursele Hamas spun că mișcarea nu a dorit ca lupta că continue în timp ce familiile din Gaza trebuie să se pregătească pentru sărbătoarea musulmană Eid Ad-Adha. La rândul lor, oficialităţile israeliene spun că nu au iniţiat acest conflict, pe care nu și-l doresc. Totuşi, ei sunt pregătiţi să îl continue, dacă va fi nevoie, chiar cu operaţiuni mai extinse.

Miercuri, mai mult de 70 de rachete au lovit sudul israelului, rănind cinci persoane, conform armatei israeliene. Atacurile au fost recunoscute de Hamas, care are o „misiune sacră" de a răzbuna „fărădelegile" dușmanului Israel asupra poporului palestinian.