Relaţiile interrasiale s-au deteriorat dramatic în timpul mandatului lui Obama

160

Patru din zece locuitori de culoare ai Statelor Unite sunt de părere că patrulele de poliţie din comunităţile majoritar afroamericane mai degrabă provoacă tensiuni și simţăminte de nesiguranţă decât să cultive ordinea și încrederea, arată un sondaj New York Times/CBS News.

Nu mai puţin de 69% dintre americani consideră că relaţiile interrasiale sunt predominant deficitare, acest procent indicând cel mai înalt grad de nemulţumire pe acest subiect, din anul 1992 încoace, notează Mediafax. Anul a fost ales ca referinţă pentru că atunci a avut loc o revolta provocată de arestul brutal al afroamericanului Rodney King, urmărit de poliţia californiană după ce a comis un delict de circulaţie.

Sondajul NYT/CBS a constatat o creștere semnificativă a simţământului public de deteriorare a relaţiilor interrasiale, de la 38%, anul trecut, ajungându-se la 60% de americani convinși de înrăutăţirea conflictelor între cetăţenii de rase diferite. Potrivit aceluiași sondaj, nemulţumirile privind relaţiile interrasiale au ajuns la cel mai înalt nivel în timpul administraţiei Obama, apropiindu-se de nivelul din anul 1992 când poliţia l-a bătut crunt pe Rodney King.

Cercetarea a fost efectuată după ce 5 poliţiști au fost uciși în Dallas în timpul unei manifestaţii de protest împotriva uciderii aparent abuzive a unui tânăr de culoare, de către un ofiţer public. Aproape jumătate dintre cetăţenii americani albi au spus că nici ei nu au fost surprinşi de acest episod.

În discursul susţinut la comemorarea victimelor din Dallas, președintele Obama afirmase că rasele din Statele Unite „nu sunt așa de divizate cum par”, însă sondajul pare să indice contrariul. Întrebaţi dacă poliţia din majoritatea comunităţilor ar folosi mai degrabă forţa letală asupra unei persoane de culoare decât asupra unei persoane albe, trei pătrimi dintre afroamericani au răspuns afirmativ, în timp ce doar aproximativ jumătate dintre albi au fost de acord cu acest aspect. În timp ce 56% dintre albi s-au declarat convinși că rasa suspectului nu are nicio legătură cu uzul de forţă, doar 18% dintre respondenţii de culoare au putut afirma acelaşi lucru.

Deteriorarea relaţiilor interrasiale s-a petrecut simultan cu o creștere exponenţială a toleranţei publice faţă de relaţiile homosexuale și chiar simultan cu legalizarea căsătoriei gay în Statele Unite. Americanii sunt totuși încă departe de a se putea considera un popor tolerant, discuţiile tot mai dese privind linșajul celor care nu se supun normelor de corectitudine politică dovedind, asemenea sondajului NYT/CBS, că toleranţa nu este doar un drum dus și nici măcar unul strict pozitiv.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.