Australia introduce camere de supraveghere care detectează folosirea telefonului la volan

112

Un sistem modern de identificare a șoferilor care folosesc ilegal telefonul mobil în timp ce conduc a fost activat la începutul săptămânii de statul australian New South Wales, în încercarea de a reduce numărul de victime ale accidentelor rutiere.

„Aceste camere vor viza utilizarea ilegală a telefonului mobil, oriunde şi oricând”, a anunţat guvernul. Camerele vor examina imaginile, detectând folosirea ilegală a telefoanelor, iar imaginile care sugerează că a fost folosit telefonul în timpul șofatului vor fi verificate de personalul autorizat, aceste imagini fiind „stocate și gestionate în siguranţă”, spun autorităţile. Pe teritoriul New South Wales vor fi instalate cel puţin 45 de astfel de camere, inclusiv în capitala ţării.

Este vorba de o tehnologie folosită „în premieră la nivel mondial”, iar camerele vor funcţiona pe timp de zi și de noapte, indiferent de condiţiile meteorologice. În timpul unui program-pilot desfășurat din ianuarie până în iunie în New South Wales, camerele au depistat peste 100.000 de șoferi care foloseau telefonul în timp ce erau la volan.

În următoarele 3 luni, șoferii care vor fi prinși cu telefonul la volan vor primi avertisment, iar după această perioadă se vor aplica amenzi, care pornesc de la 344 de dolari australieni (226 dolari americani), plus puncte de penalizare. În același timp, șoferii pot utiliza suporturi pentru telefonul mobil și pot iniţia sau primi apeluri telefonice prin sistemul bluetooth. Pentru a utiliza reţelele de socializare, pentru iniţierea și primirea apelurilor video, realizarea de fotografii și alte funcţii care distrag atenţia conducătorilor auto, șoferul este obligat să parcheze mașina.

Și Olanda a lansat un sistem de detectare a folosirii telefonului la volan, amenda pentru cei care nu se ţin departe de telefon atunci când conduc fiind de 240 de euro.

Statul australian intenţionează să reducă numărul deceselor rutiere cu 30% până în 2021. Potrivit datelor prezentate de guvern, din anul 2012 s-au produs 182 de accidente rutiere în care au fost implicaţi șoferi care foloseau telefonul la volan, incidentele soldându-se cu 13 decese și 243 de răniţi.

Un șofer din 4 și-a făcut selfie în timp ce conducea, a arătat un sondaj realizat de Ford pe un eșantion de 7.000 de șoferi, cu vârsta între 18 și 24 de ani, din 7 ţări europene.