Analistul Marc Faber: 100% şanse de recesiune globală

14

Unul dintre cei mai renumiţi analişti de investiţii la nivel internaţional a prognozat într-un interviu pentru CNBC, că sunt 100% şanse să avem parte de o recesiune la nivel global, după ce economiile Indiei şi Chinei au înregistrat scăderi.

În timp ce Europa este cu ochii ţintă pe ce se întâmplă în Grecia, ratează evenimentele majore care au loc în lume, cum ar fi încetinirea semnificativă a creşterii economice în India şi în China, a declarat Marc Faber, supranumit „Doctor Doom" pentru prognozele controversate privind evoluţia economiei mondiale. Faber a devenit celebru după ce a pariat pe căderea burselor americane înainte de prăbuşirea din „lunea neagră" (19 octombrie 1987) şi a prevestit criza asiatică din 1997.

Cele mai recente date din Beijing marchează a şaptea lună consecutivă în care indicele privind achiziţiile companiilor a fost sub 50, nivel care indică faptul că activitatea economică este în scădere.

„Cred că vom avea o recesiune globală fie în trimestrul patru, fie la începutul anului 2013", a spus Faber, care a adăugat că şansele ca acest lucru să devină realitate sunt de 100%.

O posibilitate de creştere economică pe termen scurt ar fi ieşirea Greciei din criză, crede el, deşi este sceptic că acest lucru se va întâmpla într-un viitor apropiat.

Se pare că Eveţia este de acord cu prognosticul de recesiune globală dat de Faber, întrucât directorul Băncii Naţionale Elveţiene, Thomas Jordan, a declarat pentru ziarul SonntagsZeitung că se pregăteşte un plan pentru colapsul zonei euro.

Jordan a declarat că actuală criză din zona euro s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni şi că se aşteaptă la multe probleme în viitorul apropiat.

„Noi trebuie să fim pregătiţi pentru un scenariu de colaps a uniunii monetare, deşi nu cred că se va întâmpla," a declarat Jordan, conform Reuters. Grupul de lucru se concentrează în principal pe măsuri de combatere a unei eventuale consolidări a francului elveţian.

Banca a intervenit în septembrie pentru a stopa creşterea francului elveţian, creştere care a dăunat turismului bancar, deoarece investitorii căutau în Elveţia un loc sigur pentru banii lor.