Cum se vede majorarea TVA-ului românesc în presa străină

12

    Creşterea cu 5% a cuantumului TVA a fost primită cu reticenţă de analiştii citaţi de presa internaţională. Aceştia se tem că impactul pe termen lung ar putea umbri beneficiile pe termen scurt ale unei astfel de măsuri.

    "Creşterea TVA va avea consecinţe asupra puterii de cumpărare a tuturor cetăţenilor", a apreciat analistul economic Aurelian Dochia, membru al consiliului de administraţie al băncii BRD, citat de AFP. Guvernul a precizat însă că această creştere va fi coordonată cu Banca Naţională, pentru limitarea riscurilor inflaţioniste.

    Analiştii susţin însă că investitorii sunt mai îngrijoraţi ca niciodată de capacitatea Guvernului de a implementa paşii necesari pentru menţinerea acordului cu FMI, precizează Reuters.

    „Soluţia propusă de guvern relevă lipsa unei gândiri strategice pe termen lung şi îi sumbinează în continuare autoritatea", comentează reporterii de la Money Control. „Cel mai bun lucru pe care îl poate face opoziţia este să lase guvernul să rămână la putere şi să se auto-distrugă," a declarat analistul politic Mircea Marian, citat de aceeaşi publicaţie.

    Succesul sau eşecul Bucureştiului în a-şi atinge obiectivele de austeritate vor afecta, cel mai probabil, alte ţări din estul şi centrul Europei, deşi problemele deficitului şi datoriei în regiune sunt în general mai puţin grave decât în Europa de Sud, scrie Wall Street Journal.

    Analiştii Associated Press estimează că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate va întârzia un împrumut crucial din partea Fondului Monetar Internaţional.

    Jurnaliştii Reuters au deplâns de asemenea fragilitatea coaliţiei lui Emil Boc, care a supravieţuit cu greu moţiunii de cenzură privind măsurile de austeritate.