Criza economică nu a crescut interesul pentru participarea la biserică

39

Participarea la serviciile religioase ale bisericilor din Statele Unite a crescut uşor, în 2010, 43,1% dintre creştinii americani declarând că merg la biserică săptămânal sau aproape în fiecare săptămână, conform unui sondaj Gallup. Procentul este în creştere minoră faţă de 42,8% în 2009 şi 42,1% în 2008.

   

    Creşterea procentuală are loc pe fondul revenirii economice a Statelor Unite, fapt ce le-a sporit încrederea americanilor. Concluzia ar fi că „în loc ca participarea la biserică să crească în perioadele de recesiune economică, cum teoretizează unii, are loc exact fenomenul opus", se precizează în raportul Gallup. Deşi era de aşteptat ca interesul credincioşilor să crească odată cu intrarea în criza economică şi să scadă pe măsură ce această criză era depăşită, sondajul a arătat că evoluţia a fost inversă. Participarea la biserică a crescut odată cu ieşirea din recesiune.

    Datele obţinute nu dovedesc însă o relaţie de cauzalitate şi este foarte posibil ca alte realităţi economice, cum ar fi de exemplu rata şomajului, să fie asociate la rândul lor acestui interes pentru participarea la biserică.

    Sondajul a relevat că republicanii sau conservatorii sunt mai înclinaţi să meargă la biserică decât democraţii; populaţia de culoare arată un interes mai mare în acest sens, comparativ cu albii; vârstnicii merg mai degrabă la biserică decât persoanele tinere; procentul familiştilor care participă săptămânal la serviciile religioase este mai mare decât procentul persoanelor necăsătorite; iar femeile sunt mai interesate decât bărbaţii de viaţa religioasă.

    Sondajul se bazează pe 800.000 de interviuri, fiind realizat în perioada februarie 2008-mai 2010. Respondenţii au trebuit să răspundă la întrebări privind frecvenţa participării la serviciile religioase ale bisericilor, dar şi ale sinagogilor sau moscheilor.

    Conform unui studiu al Barna Group, între cei ce merg regulat la biserică, creştinii protestanţi din SUA sunt implicaţi activ într-un număr mare în activităţile bisericii, comparativ cu membrii Bisericii Catolice. Astfel, ei sunt activi în participarea la serviciile religioase, participarea la orele de studiu biblic, implicarea în proiectele de voluntariat ale bisericii. Concluziile sondajului s-au bazat pe rezultatele a zece studii realizate la nivel naţional, în ultimii doi ani, fiecare studiu însemnând un minim de 1.000 de interviuri.

    În ceea ce privește situaţia din România, unu din patru români merge la biserică doar cu ocazia marilor sărbători, în timp ce 20% dintre români merg săptămânal la biserică. Datele provin din studiul „Starea infracţionalităţii în România", realizat de Centrul de Studii Sociocomportamentale Avangarde, în 2009. Studiul a mai arătat că 23% dintre ardeleni merg săptămânal la biserică, în timp ce doar 21% dintre moldoveni şi 17% dintre munteni fac acelaşi lucru. Un procent de 26% dintre românii cu vârste între 18 şi 30 de ani merg la biserică doar de Paște şi de Crăciun.