G20 a decis reducerea cu 50% a deficitului bugetar în 3 ani

24

Întâlnirea G20 s-a terminat. Liderii ţărilor participante au căzut de acord asupra unui „răspuns susţinut în faţa celei mai dificile crize economice din vremea noastră", anunţă CNN citându-l pe președintele american. În următorii trei ani fiecare ţară va reduce la jumătate deficitul bugetar.

   

    Summitul economic G20 de la Toronto a fost capul de afiș al weekendului, atât prin deciziile luate cât și prin amploarea manifestărilor de protest din metropola canadiană.

    Liderii prezenţi au decis o coordonare a planurilor pentru a aduce sub control deficitele economice. Ţinta propusă a fost aceea de a reduce la jumătate deficitele până în anul 2013. Decizia de a impune o taxă băncilor a fost respinsă, urmând ca măsura să fie luată de fiecare ţară individual. Planul prevede și alte măsuri aplicate diferenţiat, întrucât „fiecare economie este diferită și fiecare ţară are propriu lei parcurs".

    America, spre exemplu, își va dubla exporturile în următorii cinci ani, va întări cooperarea cu Rusia și va finaliza acordul de liber schimb cu Coreea de Sud. Ţările europene urmăresc cu interes reducerea deficitului american care va ajunge anul acesta la nivelul de 1.3 trilioane de dolari. Ţările emergente ca Argentina și Brazilia nu privesc cu ochi buni reducerea deficitului marilor puteri, fapt ce ar afecta economiile bazate pe export.

    Președintele francez a indicat asupra diferenţei între ţările europene apăsate de criză și China. „Nu vom cere, spre exemplu Spaniei, Greciei sau Portugaliei să finanţeze planurile majore de susţinere… după cum nu vom cere nici Chinei să reducă masiv costurile – este o decizie a fiecărui membru, nu o decizie a G20. Fiecare ţară își va urma planul de susţinere, dar nu ca un ordin colectiv al G20. Japonia nu aderă la acest obiectiv, și este dreptul lor." Reducerea deficitului bugetar și stabilizarea datoriei de ţară a fost, în cuvintele cancelarului german, „mai mult decât am sperat. Este un plan ambiţios. Faptul că toate ţările industrializate au acceptat această ţintă este un succes."

    Președintele american a conchis: „trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a evita repetarea recentei crize financiare."

    Ca de fiecare dată evenimentul a avut parte de proteste, de incidente și arestări. Au fost incendiate două mașini de poliţie, s-a tras cu gloanţe de cauciuc spre manifestanţi, și au fost operate mai mult de 500 de arestări.

    Următorul summit G20 va avea loc în Seul, Coreea de Sud, în luna noiembrie a acestui an.