Directorul general al FMI: Nu există alternativă la austeritate

18

„Disciplina bugetară" este conceptul crucial pentru a face faţă „situaţiei dificile" care confruntă Europa la momentul actual. Acesta a fost mesajul pe care directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Legarde l-a transmis în urmă cu două zile, ca răspuns la protestele antiausteritate care au avut loc în mai multe ţări europene.

„Refacerea deficitelor" nu este o opţiune acceptabilă, chiar şi cu titlul unei „politici de relansare, pentru că aceasta va presupune datorii suplimentare", a explicat Legarde, într-un interviu acordat postului tv La Télévision Suisse Romande. Cu privire la Germania, şeful FMI a apreciat că această ţară este „în curs să culeagă roadele politicii sale".

Legarde a mai adăugat că, în prezent, există „trei tipuri de viteză în lume". Ţările cele mai rapide la capitolul creştere economică sunt ţările emergente. Urmate de un al doilea grup, care începe să se reînnoiască prin creştere, din care fac parte SUA, Suedia şi Elveţia. Şi, în fine, ultimul grup care este compus din zona euro şi Japonia, „care se chinuie să regăsească drumul spre creştere".

Despre economiile din zona euro, oficialul FMI este de părere că ele se numără printre statele care se străduiesc să regăsească drumul spre creştere economică, citează AFP.