Șeful FMI: România poate intra în incapacitate de plată

11

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat într-un interviu televizat că o serie de ţări europene sunt la un pas de intrarea în incapacitate de plată. Referirea a avut în vedere state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria și România.

Șeful FMI a enumerat atât ţări din zona euro cât și altele ale UE despre care afirmă că sunt într-o situaţie „dramatică". „Situaţia trebuie redresată, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminentă. Prăpastia este chiar în faţă."

Invitat la postul elveţian de televiziune TSR, Dominique Strauss-Kahn a identificat rădăcinile crizei prin care trec ţările europene. „Toate problemele au drept cauză comună cheltuielile publice care sunt prea mari si deficitul care este insuportabil." Ca atare, consideră șeful FMI, „ideea că putem trăi mult timp în acest fel este una nebunească."

Nu este prima oară când se vorbește anul acesta de intrarea unor ţări în incapacitate de plată. La jumătatea lunii iulie a.c. o analiză a Saxo Bank enumera o serie de ţări care, în lipsa reformelor, riscau să intre în incapacitate de plată într-un viitorul apropiat. Potrivit analizei, ţări din zona euro ca Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania erau în această situaţie, precum și România sau Ungaria. Analistul Ilie Șerbănescu se exprima din iunie cu privire la Portugalia și Spania, despre care spunea că „s-ar putea să aibă aceeași soartă cu cea a Greciei. Există posiblitatea ca aceste două ţări, pur și simplu, să dea rateu, adică să intre în incapacitate de plată." Analistul considera că situaţia României era una și mai dificilă pentru că, din perspectiva lui, ţara era „deja în faliment”.

Invitat recent la postul public de televiziune, și președintele Traian Băsescu a spus că în situaţii dificile au fost „Grecia, acum Irlanda. Cred că vor mai urma alte două state." Unul dintre acestea a fost numit, Portugalia. Președintele consideră că „s-a intrat în criza datoriilor suverane" iar situaţia „nu se poate termina decât prin austeritate." La începutul lunii și președintele avertizase Parlamentul ţării că ratarea acordului cu FMI ar putea duce România în incapacitate de plată.

În ceea ce privește criza din care unele state au ieșit, în timp ce în Europa sunt îngrijorări din ce în ce mai mari, Strauss-Khan crede că a fost depăşită perioada în care criza putea duce la prăbuşirea sistemului financiar internaţional. „Este o a doua fază a crizei, mai puţin acută, însă la fel de persistentă. Dar este fără îndoială eronat să considerăm că am depăşit criza", spune directorul Fondului.

Deși discursul este unul alarmant, Dominique Strauss-Kahn afirmă că nu crede în faliment. „Cred că solidaritatea europeană va duce la evitarea acestui lucru." Soluţia propusă este aceea a unor politice dure, de austeritate, promovate de administraţiile europene și acceptate de populaţie. Din păcate însă, recunoaște șeful FMI, tocmai ţările vulnerabile, sărace se află în cel mai mare pericol. Programele de austeritate europene au dat naștere însă unor mari mișcări de protest din partea sindicaliștilor. Cel mai amplu protest a fost cel din Franţa de luna trecută, iar cel mai recent este cel din Portugalia de săptămâna aceasta. Însă situaţia s-a regăsit și în Grecia, Anglia, Irlanda sau România.