Isărescu: Nu băncile, ci românii au îndatorat ţara

7

Nu băncile, ci românii sunt cei care au îndatorat ţara, este de părere guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Prezent la seminarul „Forumul bancar" organizat de FinMedia, șeful BNR a sugerat faptul că băncile au doar o parte din vina datoriei externe. „Băncile din România ar fi „vinovate", ca să folosesc cuvântul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de miliarde euro total datorie externă", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a recunoscut însă că și băncile au avut rolul lor în creșterea datoriei externe, prin oferirea de credite facile populaţiei. „Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit, dacă suntem răi (…), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii".

Isărescu consideră că îndatorarea din România nu a fost preferenţială, ci una „democratică", în care o majoritate dintre români s-a împrumutat la bănci. Aproximativ 4,5 milioane de persoane au luat credite în ultimii ani, ceea ce înseamnă jumătate din populaţia activă. Cele mai multe credite au fost însă folosite pentru consum, achiziţionându-se mașini sau electrocasnice. Aproximativ 3,7 milioane de debitori au credite negarantate. Un exemplu dat de Isărescu a fost achiziţia între 2007-2009 a un milion de autoturisme cu o valoare totală de 17 miliarde de euro. 

„Băncile au fost ca o placă turnantă”, e de părere și analistul Ilie Șerbănescu. „Au adus bani din străinătate şi i-au dat la oameni care nu au ştiut ce va veni, că trebuie să dea banii înapoi. Dar totul s-a îndreptat spre consum şi a ţintuit România într-un model economic din care nu poate ieşi.”

Perspectiva lui Isărescu a fost însă evaluată și cu neîncredere pe unele canale de presă, de diverși analiști sau politicieni. Aceștia consideră că a scoate ţap ispășitor populaţia pentru datoria ţării și a dezvinovăţi băncile este incorectă și are influenţe politice. Datoria României este de peste 89 de miliarde de euro, iar BNR are rezerve de 35 de miliarde de euro.