Băncile islamice, profitabile chiar şi pe timp de criză

54

Autorităţile din Nigeria au promulgat anul acesta un set final de legi care va reglementa unul dintre sectoarele financiare cu cea mai rapidă creştere: băncile islamice.

Cu o acoperire de 50 de ţări (predominant din Orientul Mijlociu), sectorul bancar islamic este o industrie de peste un trilion de dolari. Agenţia financiară Moody's estimează chiar că această valoare ar putea creşte la 5 trilioane.

Băncile islamice sunt active mai ales în vestul Africii, unde ţări precum Nigeria manifestă un interes deosebit pentru investiţii cu ajutorul acestor instituţii financiare.

Faptul că nu percep dobândă (care este interzisă prin legea islamică Sharia) este unul dintre principalele puncte de atracţie al băncilor islamice. Cei care promovează acest tip de instituţii spun că ele pot constitui o alternativă sustenabilă la practicile bancare tradiţionale.

Hajara Adeola, director general la Lotus Capital, unul dintre grupurile care a ajutat la promulgarea normelor privind finanţele islamice în Nigeria, susţine că interdicţia islamică privind perceperea unei dobânzi implică mai multe consecinţe. Într-un interviu acordat CNN ea a explicat că în loc să perceapă dobândă, băncile islamice semnează un acord cu persoana creditată, în urma căruia semnatarii împart atât riscul investiţiei, cât şi profitul rezultat din urma ei. În acelaşi timp, menţionează Adeola, băncile nu au voie să investească în zone cu risc financiar înalt şi nici să accepte ipotecarea de bunuri.

Adeola este convinsă că piaţa bancară islamică în Nigeria este "o piaţă uriaşă",mai ales având în vedere că "sunt aproape 70 de milioane de musulmani" în această ţară şi că 30% dintre ei ar putea fi interesaţi de finanţele islamice.

Câţiva lideri creştini spun însă că dezvoltarea sectorului bancar islamic nu este un fenomen pozitiv, deoarece el ar putea reaprinde tensiunile religioase între creştinişi musulmani.

În replică, Adeola a declarat că finanţele islamice ar putea atrage şi comunitatea creştină. "Finanţele islamice sunt universale," a spus expertul. "Nu este nimic care să jignească" oameni, credinţe su principii. Mai mult, conchide Adeola, "mulţi creştini ar putea investi cu noi, tocmai pentru că respectăm aceleaşi valori etice."

(Foto: The Guardian)