Ce am învăţat despre religie la 9/11?

36

La împlinirea a 10 ani de la evenimentele din 11 septembrie 2001, pe blogul publicaţiei Washington Post au fost prezentate răspunsurile multor personalităţi la două întrebări „Ce am învăţat despre religie în ultimii 10 ani?” și „Care a fost impactul spiritual al 9/11?"

Rick Warren (pastorul megabisericii Saddleback): „Sunt 3 lecţii de învăţat de la 9/11. Unu, viaţa este un dar, este fragilă și scurtă. Orice ai vrea să faci cu viaţa ta, fă-o repede. Doi, fiecare avem nevoie de o comunitate. Trei, fiecare are un gol spiritual pe care numai Dumnezeu îl poate umple."

Dalai Lama: „Trebuie să învăţăm din amintirile dureroase de la 11 septembrie și să fim și mai conștienţi de consecinţele distructive ce apar atunci când cedăm în faţa sentimentelor de ură."

Deepak Chopra: „Catastrofele nu sunt o formă de pedeapsă divină, un test la care suntem supuși de Dumnezeu, o dovadă a păcatului sau mesaje secrete venite de dincolo. Ele sunt o parte a lumii noastre împărţite, iar o astfel de lume reflectă inima noastră împărţită."

Tony Blair: „Am avut o serie de succese împotriva celor ce au plănuit aceste atacuri, dar ideologia extremistă care le-a alimentat acţiunile încă există."

Imamul Feisal Abdul Rauf (promotor al moscheii din apropierea Ground Zero): „Americanii ar trebui să treacă în noul deceniu înţelegând că Islamul radical este redus și își pierde constant forţa."

Karen Armstrong (profesoară de religie): „După 10 ani lumea este mai polarizată iar religia – din motive evidente – este văzută mai degrabă ca o parte a problemei decât una a soluţiei."

Rev. Katharine Jefferts Schori: „Cel mai măreţ memorial pentru cei ce au murit acum 10 ani ar fi o lume înclinată mai mult spre pace."

Cardinalul Donald Wuerl: „Iisus Christos ne oferă antidotul nu numai în faţa acestui uriaș act de violenţă – de acum numit simplu 9/11 – ci tocmai rădăcinii și sursei tuturor acestor manifestări de ură."

Rabinul David Wolpe: „Credinţa se poate transforma în răutate atunci când oamenii ajung să creadă cuvântul lui Dumnezeu este tot atât de limitat cât este o inimă nemulţumită. Credinţa poate fi tot atât de mare cât cerul și poate fi vindecătoare ca atingerea persoanei iubite atunci când înţelegem că Dumnezeu vrea bunătate."

Daniel Dennett (filosof, ateu): „Nu cred că 9/11 ne-a învăţat ceva nou despre religie, ceva ce nu știam. A fost evident de multă vreme – chiar și pentru cei ce sunt foarte religioși – că fanatismul religios este un factor extrem de periculos care duce la deraierea unor oameni care altfel sunt normali și binevoitori."

Thomas Monson (liderul mormonilor): „Se pare că cea mai mare parte a renașterii credinţei de după 9/11 s-a risipit în anii care i-au urmat. Nu ar trebui să vină o tragedie ca să ne aducem aminte de Dumnezeu."