Ţările NATO au început cel mai mare exerciţiu militar de la Războiul Rece

115

„Anaconda-2016” este un exerciţiu militar sub egida NATO, care va dura 10 zile, va implica 31.000 de soldaţi și alte mii de vehicule, din 24 de ţări. Este cea mai consistentă simulare de război întreprinsă de NATO de la Răzoiul Rece încoace.

Exerciţiul militar a fost bine primit de aliaţii NATO din regiunea Europei sensibilă la ameninţările Rusiei și este o desfășurare de forţe văzută exact ca o etalare de mușchi, în răspuns la acţiunile și declaraţiile Moscovei, scrie The Guardian. Avioane de vânătoare rusești intră din ce în ce mai des în spaţiul aerian al ţărilor nordice și au zburat deja de vreo 20 de ori la o altitudine periculoasă faţă de nava americană USS Donald Cook, staţionată în Marea Baltică.

Exerciţiul a fost lansat lângă Varșovia și este un test de cooperare între trupele ţărilor aliate, care vor simula răspunsuri la atacuri militare, chimice și informatice. Pentru prima dată de la invazia nazistă a unei Polonii ocupate de sovietici, tancurile germane vor traversa din nou ţara de la vest la est. Exerciţiul include participarea a 14.000 de soldaţi americani, 12.000 de soldaţi polonezi, 800 de militari britanici și alţii din ţări NATO și non-NATO, iar operaţiunile includ o parașutare a peste 1.000 de soldaţi, un „atac” nocturn cu 35 de elicoptere și construirea unui pod peste râul Vistula care să suporte 300 de vehicule.

Marcin Zaborowski, analist polonez din partea Centrului de Analiză Politică Europeană, din Varșovia, a declarat că pentru polonezi acest exerciţiu este o măsură de reasigurare din partea SUA și NATO. „Nevoile de apărare din centrul și estul Europei sunt reale. Dimensiunea exerciţiului Anaconda nici nu se compară cu exerciţiile rusești care au loc tot timpul dincolo de graniţă”, a mai precizat el. Conjunctura în care are loc acest exerciţiu este tensionată, urmând ca pe 8-9 iulie să se decide la summitul NATO cantonarea unui număr semnificativ de trupe și echipament militar în Polonia și în ţările baltice, după ce săptămânile trecute a intrat în funcţiune scutul antirachetă de la Deveselu.