Bursele din întreaga lume au scăzut dramatic

27

Investitorii s-au retras ieri de pe Wall Street în cea mai mare cădere bursieră de la mijlocul crizei în primăvara lui 2009. Imaginea s-a reflectat în Asia și în Europa, temerea cea mai mare fiind revenirea la recesine și intrarea într-o nouă criză financiară globală.

În SUA indicii Dow Jones și Standard&Poor's 500 s-au prăbușit cu 4,3% respectiv 4,8%, iar Nasdaq Composite a pierdut 5,1%. Faţă de vârfurile anterioare, aceasta reprezintă o cădere cu aproximativ 10%. Prăbușirea indicelui Dow este cea mai mare cădere într-o singură zi din decembrie 2008, anulând toată evoluţia din acest an.

Scăderile s-au înregistrat pe toate sectoarele de tranzacţionare. „Oamenii aruncă prosopul pentru că nu mai pot găsi rezolvare pe niciunul dintre fronturi", spune Milton Ezrati, strateg de piaţă la Lord Abbett Co. în New Jersey. Deși în 9 zile din 10 bursele au fost scăderi constante, analiștii preconizează mai multe pierderi.

Pieţele asiatice din Japonia, Australia și Coreea de Sud s-au prăbușit în urma temerilor privind recesiunea și căderea într-o nouă criză financiară mondială. Bursele au scăzut cu 3,36% Tokyo, 4,67% Hong Kong, 4,10% Sydney, 3,62% Seoul, 5,15% Taipei.

Bursele europene au scăzut și ele, Londra FTSE cu 3,43%, Frankfurt DAX cu 3,40% iar bursa franceză CAC40 cu 3,90%.

Analiștii avertizează că pieţele globale vor fi fluctuante în următoarele săptămâni. „Temerea este subiectul central", spune David Cohen de la Action Economics. Temerile la orizont sunt date de faptul că SUA sunt pândite de o recesiune iar criza datoriilor suverane din Europa ar putea atrage două dintre cele mai mari economii ale sale, Spania și Italia.

„Este adevărat că trecem printr-o perioadă de mare neîncredere, nu numai în zona euro ci și la nivel global", a recunoscut Jean-Claude Trichet, președintele Băncii Centrale Europene la o conferinţă de presă. „Teama unei noi recesiuni cu scăderea economică a SUA și situaţia datoriilor suverane din Europa face ca toţi să-și roadă unghiile", spune Adam Sieminski, economist șef la Deutsche Bank.

„Mesajul acceptat de toată lumea pe Wall Street a fost acela că economia crește, că ce a fost mai rău a fost lăsat în urmă", spune Peter Schiff, președinte al Euro Pacific Capital. „Acum oamenii văd că stimulul nu a a dat roade și că ne putem întoarce la o recesiune."

„Ceea ce am văzut a fost o eroziune și acum o pierdere a încrederii, a încrederii în economie, a încrederii în piaţă, a încrederii în cei ce fac politicile. Totul se dă pe faţă acum", spune Hugh Johnson de la Hugh Johnson Advisors.