Somalia: 29.000 de copii morţi de foame, în ultimele 90 de zile

4491

Seceta și foametea din Somalia au ucis peste 29.000 de copii cu vârste sub 5 ani, în ultimele 90 de zile, conform estimărilor făcute de experţi americani. În jur de 640.000 de copii somalezi sunt subnutriţi, ceea ce înseamnă că rata mortalităţii infantile va crește.

Numărul estimativ de 29.000 de copii decedaţi se bazează pe analize realizate de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, conform AP.

ONU a anunţat anterior că numărul victimelor foametei și secetei din Somalia, cele mai grave din ultimele 6 decenii, se ridică a câteva zeci de mii. La jumătatea acestei săptămâni, ONU a declarat 3 noi regiuni somaleze ca fiind afectate de foamete.

O purtătoare de cuvânt din partea Crucii Roșii a declarat că peste 20% dintre copiii cu vârste sub 5 ani se află într-o stare foarte gravă din cauza subnutriţiei severe, informează Reuters.

Comitetul Internaţional al Crucii Roșii (CICR) aproape și-a dublat bugetul pentru sprijinirea populaţiei înfometate din Somalia. Jakob Kellenberger, președintele CICR, a declarat că organizaţia pe care o conduce are acces în regiunea sudică a Somaliei, o zonă controlată de militanţi islamiști.

Conform estimărilor făcute de Naţiunile Unite, 3,2 milioane de persoane din populaţia de 7,5 milioane a Somaliei au nevoie de ajutor imediat pentru salvarea vieţii. Eforturile umanitare întâmpină însă dificultăţi majore din cauza militanţilor asociaţi reţelei Al Qaeda, care controlează mai multe regiuni ale ţării. Gruparea teroristă Al-Shabab a declarat că nu există foamete în Somalia și că nu le va permite celor de la Programul Alimentar Internaţional să intervină în regiune.

Kellenberger a declarat că organizaţia pe care o conduce nu poate să distribuie alimente în numele altor agenţii și organizaţii umanitare, respectiv că nu poate să ajute ONU să aibă acces în Somalia.

Secretarul de Stat american Hillary Cliton le-a cerut, ieri, militanţilor islamiști care controlează mai multe regiuni ale Somaliei să le permită agenţiilor umanitare să intervină pentru sprijinirea populaţiei.

„În mod special, este tragic faptul că, în luna sfântă a Ramadanului, Al-Shabab împiedică asistenţa pentru populaţiile cele mai vulnerabile din Somalia, în special copii, inclusiv bebeluși…", a declarat Clinton.