Cea mai mare bancă americană acuzată de fraudă masivă

145

Situaţia economică americană își spune cuvântul în relaţia dintre bănci și societăţi de asigurare. Gigantul AIG acuză Bank of America de o fraudă de nu mai puţin de 10 miliarde de dolari.

Acţiunile Bank of America au scăzut luni la bursă cu peste 20%. Pentru cea mai mare bancă americană a fost o a treia zi de scădere, ajungând la pierderi de aproape o treime a valorii sale de piaţă, adică 30 de miliarde de dolari.

Declinul de luni a fost declanșat de procesul intentat de gigantul în asigurări AIG (American International Group), care acuză o fraudă „masivă" în creditele ipotecare. AIG susţine că a examinat 262.322 de credite ipotecare și a descoperit că 40,2% au fost semnificativ inferioare condiţiilor de creditare contractate, acuzând banca de „implicare într-o lucrătură masivă de manipulare și înșelare a investitorilor".

Bank of America a reacţionat afirmând că toată vina aparţine „exceselor și erorilor" făcute de AIG care „a urmărit cu orice preţ câștiguri și profituri mari". Purtătorul de cuvânt al Bank of America a spus însă că banca are suficiente rezerve pentru a răscumpăra creditele, dacă va fi nevoie, și stă comfortabil în ceea ce privește planurile strategice.

În anul 2008 Bank of America a apelat la un împrumut federal de 45 de miliarde, pe care l-a achitat ulterior. Și AIG a luat un împrumut federal de 182,3 miliarde de dolari și este susţinută în proporţie de 77% de contribuabilii americani.