China, ţara cu cei mai mulţi miliardari în anul 2023

267

Peste aproximativ 10 ani, China va avea cel mai mare număr de miliardari din lume, cât Marea Britanie, Rusia, Franţa şi Elveţia laolaltă.

Potrivit raportului anual Knight Frank Wealth, numărul miliardarilor chinezi va ajunge la 322 în mai puţin de 10 ani. Acest lucru se datorează dezvoltării rapide pe care o experimentează China, ţară care contribuie cu un excedent de 1 miliard de dolari anual la PIB-ul global, începând de anul trecut, notează rt.com.

Numărul persoanelor cu 30 sau mai multe milioane de dolari în active nete a crescut cu 5 milioane la nivel mondial anul trecut, ceea ce presupune o creştere de 59%. La ora actuală, numărul acestora este de 167 de milioane. În China, potrivit estimărilor, numărul acestor persoane va creşte cu 80%, în India cu 50%, în Indonezia cu 144% şi în Vietnam cu 166% în următoarea decadă.

Deşi în prezent cei mai mulţi milionari şi miliardari se află în SUA, Japonia şi Germania, ţări din Orientul Mijlociu, America Latină, Africa, Australia şi Asia se îmbogăţesc într-un ritm rapid. China esta una dintre ţările cu din ce în ce în ce mai mulţi oameni bogaţi, care investesc în întreaga lume. Spre exemplu, preşedintele executiv de la Rolls-Royce Motor Cars spunea că vânzările au crescut cu 17% anul trecut în Orientul Mijlociu şi cu 11% în China, după cum reiese din raport.

În aceste condiţii, milionarii şi miliardarii lumii sunt preocupaţi de tot felul de metode prin care să-şi protejeze şi să-şi apere bogăţia, fie de instabilitatea politică, fie de impozitele prea mari. Aşa se face că unele ţări, doritoare să atragă aceste persoane pentru capitalul pe care l-ar aduce cu ele, vor să le „vândă” paşapoarte sau să le ofere permis de rezidenţă sau chiar naţionalitate, în schimbul unor investiţii. O propunere de genul acesta, în Malta, valorează 650.000 de euro. Oricine își permite poate obţine cetăţenie în acest fel, fără să fie nevoit să locuiască acolo.

Banii câștigaţi de miliardarii lumii sunt investiţi în proprietăţi, aur, bijuterii, ceasuri, vinuri, maşini, timbre de colecţie şi mobilă. Și de cele mai multe ori banii nu sunt investiţi în ţara de provenienţă. La momentul actual, orașul preferat al miliardarilor este Londra, dar, potrivit estimărilor, în anul 2023 acesta va fi New York, loc unde numărul bogaţilor chinezi, ruşi şi alţi europeni este în creştere.

Foto: Daderot