Economia este încă „fragilă”. Soluţia este cooperarea.

25

Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional, a solicitat ţărilor să nu meargă pe căi diferite în reformarea sectorului financiar şi a stârnit controversă atunci când a menţionat despre posibilitatea aplicării de noi taxe pentru băncile din economiile dezvoltate, dar şi din cele emergente.

Economia mondială se află încă într-o „zonă periculoasă", iar revenirea ei, deşi mai rapidă decât se estimase, este încă fragilă, a avertizat Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, citat de agenţia chineză Xinhua.

„Lumea se află încă într-o zonă periculoasă. Nu aş vrea ca oamenii să aibă impresia că a trecut criza, că totul e bine şi se pot întoarce la aceleaşi practici de afaceri ca şi până acum," a declarat Strauss-Kahn în deschiderea summitului anual organizat de FMI şi Banca Mondială.

Riscurile cu care se confruntă economia sunt datoriile publice, rata mare a şomajului (mai ales în ţările dezvoltate, unde economia continuă să crească) şi fragilitatea recuperării economiei în ţările din G7.

Directorul a precizat că „principala noastră grijă trebuie să fie aceea de a ne asigura că toată lumea lucrează împreună şi că această cooperare este constantă," informează Reuters. El a solicitat ţărilor să nu meargă pe căi diferite în reformarea sectorului financiar şi a stârnit controversă atunci când a menţionat despre posibilitatea aplicării de noi taxe bancare.

FMI a lansat săptămâna aceasta două noi taxe pentru bănci, cu scopul de a preveni alte acţiuni riscante cum au fost cele care au condus la declanşarea crizei creditelor. Marea Britanie şi alte ţări au fost de acord cu această idee, însă Canada s-a opus vehement: „Suntem o ţară suverană, care îşi poate reglementa băncile şi instituţiile financiare aşa cum credem de cuviinţă," a declarat Jim Flaherty, ministrul canadian de finanţe. „Nu voi impune o taxă băncilor noastre, care s-au descurcat bine în timpul crizei financiare. Ar fi un lucru foarte ciudat," a mai spus ministrul Flaherty.

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii de bănci din G20 urmează să discute propunerile fiscale ale FMI şi ale Băncii Mondiale în timpul întâlnirilor care vor avea loc până duminică, iar raportul final va fi prezentat la întâlnirea şefilor de stat din G20, care va avea loc în luna iunie, la Toronto.