Fiul lui Billy Graham respins de Pentagon pentru că a acuzat Islamul

279

Pentagonul a contramandat invitaţia adresată predicatorului Franklin Graham de a participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale de Rugăciune. Motivul care a generat situaţia este reprezentat de afirmaţiile radicale ale lui Graham împotriva Islamului, cea mai inflamatorie fiind aceea că „este o religie foarte violentă".

Nu este prima oară când Graham ia astfel de poziţii. Cunoscut deopotrivă pentru binecuvântarea dată la inaugurarea celui de-al doilea mandat al lui Bush, Franklin Graham este şi cel care după 11 septembrie a susţinut că „Islamul este o religie foarte rea și dăunătoare". Într-o nuanţare publicată în The Wall Street Journal, Graham puncta faptul că nu îi consideră pe musulmani răi din pricina credinţei lor, dar „ca pastor… cred că este responsabilitatea mea de a vorbi împotriva teribilelor acte ce sunt comise ca rezultat al învăţăturilor islamice."

Ultima luare de poziţie, şi de fapt cea care determinat decizia Pentagonului a apărut într-un interviu acordat postului CNN în decembrie 2009 . În contextul în care Obama se poziţionase diplomatic prin afirmaţia că „Islamul este o religie bună", Graham a declarat: „Adevăratul Islam nu poate fi practicat în această ţară [America]. Nu-ţi poţi bate soţia, nu-ţi poţi ucide copilul pentru că în opinia ta ar fi comis un adulter. Acestea sunt practici curente în alte ţări… Nu sunt de acord cu învăţăturile Islamului şi îl găsesc drept o religie foarte violentă." În acelaşi context, Grahama a adăugat: „Îi iubesc pe muslmani", afirma el, „sunt milioane de musulmani excepţionali, am prieteni între ei".

Programată în prima zi de joi a lunii mai, anul acesta Ziua Naţională de Rugăciune are loc sub auspicii mai mult decât nepotrivite. Un judecător federal din Wisconsin a declarat-o neconstituţională. Pentru creştinii evanghelici, această zi reprezintă o recunoaştere a istoriei lor. Iar decizia Pentagonului vine precum gazul pe foc pentru fundamentaliştii creştini.

Pentagonul are argumente. Mikey Weinstein, preşedintele organizaţiei Libertate Religioasă în Armată, a afirmat că invitaţia i-a jignit pe angajaţii musulmani ai Pentagonului. Mai mult decât atât, există temeri că militarii americani vor avea de suferit pe fronturile din ţările musulmane.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Col. Tom Collins, a etichetat remarcile lui Graham ca "nepotrivite". "Suntem o armată inclusivistă. Onorăm toate credinţele. Mesajul nostru către forţele noastre civile sau militare este acela al nevoii de diversitate şi apreciere pentru toate credinţele." „Afirmaţiile sale din trecut contravin acestui eveniment în care sunt accentuate pluri-religiozitatea şi inclusivismul."

Potrivit directorului executiv al Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice, Nihad Awad, „a invita la Pentagon o persoană care numeşte Islamul „rău" şi pretinde că musulmanii sunt înrobiţi de credinţa lor înseamnă a trimite un mesaj complet greşit."

Colonelul Collins a mai afirmat că invitaţia nu a fost în realitate trimisă din partea Pentagonului, ci din partea Colorado-based National Day of Prayer Task Force, care a organizat împreună cu Pentagonul evenimentul. Ca preşedintă a acestei organizaţii, Shirley Dobson (soţia liderului conservator James Dobson) a afirmat că „s-a întrecut orice măsură", indicând faptul că organizaţia pe care o conduce „solicită poporului american să-şi apere dreptul de a se ruga în Pentagon". Într-o altă luare de poziţie, organizaţia a catalogat decizia Pentagonului ca „un asalt împotriva libertăţii religioase şi a oamenilor credincioşi".

Graham a luat notă de decizie, afirmând: „Voi continua să mă rog ca Dumnezeu să le dea [militarilor] călăuzire, înţelepciune şi protecţie în slujirea acestei mari ţări."

În ultimii 50 de ani, Graham a fost implicat în numeroase acţiuni umanitare creştine în ţări musulmane din întreaga lume. Fiul celebrului evanghelist Billy Graham, Franklin Graham este foarte activ în lumea religioasă americană. El ocupă poziţiile de preşedinte și director general al Samaritan's Purse (o asociaţie umanitară creştină internaţională) şi al Asociaţiei Evanghelistice Billy Graham.