FOTO+VIDEO: Sinteza Zilei Pământului

27

„Mai mult de un miliard de oameni, din întreaga lume, vor participa la acţiunile desfășurate cu prilejul Zilei Pământului,” a declarat pentru CNN Kathleen Rogers, președintele organizaţiei neguvernamentale Earth Day Network, care a organizat mai multe evenimente cu tematică ecologică. Dacă așteptările organizatorilor au fost confirmate, sărbătoarea de anul acesta ar putea să fi depășit amploarea evenimentului care a marcat prima celebrare a Zilei Pământului, acum 40 de ani.

Începând din 1970, când senatorul american Gaylord Nelson a avut iniţiativa sărbătorii, în fiecare an, pe 22 aprilie, întreaga planetă celebrează Ziua Pământului.Sărbătoarea, care are drept scop să promoveze importanţa protejării naturii, a generat reacţii din partea tuturor păturilor sociale: de la președintele SUA, până la bucureștenii care și-au lăsat amprenta cu acuarele pe o petiţie de salvare a Planetei în Parcul Kieseleff din Capitală.

ST trece în revistă câteva din elementele care au avut un aport în marcarea Zilei Pământului, în lume.

„Economia secolului XXI va fi construită pe infrastructura alimentată cu energie ecologică.” Aceasta a fost declaraţia făcută de președintele Barack Obama și publicată pe site-ul guvernului american, cu ocazia sărbătoririi Zilei Pământului.

  Tot astăzi, NASA a anunţat că Observatorul pentru Dinamica Solară pe care l-a lansat recent a captat imagini ale Soarelui, la o rezoluţie impresionantă, oferind perspective unice asupra proceselor solare. „Această misiune va avea un impact uriaș asupra știinţei, similar cu impactul pe care telescopul spaţial Hubble l-a avut pentru astrofizica modernă,” a declarat pentru Heraldsun Richard Fischer, directorul Diviziei de Heliofizică de la NASA. Liga Internaţională a Fotografilor Conservaţioniști (SUA) a făcut o selecţie a „celor mai bune 40 de fotografii care surprind scene din natură, din toate timpurile”. Acestea au fost licitate iar profiturile aduse au fost împărţite între patru organizaţii neguvernamentale de mediu : Conservation International, Oceana, Natural Resources Defense Council și Central Park Conservancy, scrie Discovery.com. Colecţia impresionantă de fotografii care acoperă o perioadă de 100 de ani poate fi accesată pe site-ul Flikr . Printre fotografii care au contribuit se numără Ansel Adams, Chris Johns – fostul redactor-șef al revistei National Geographic, Jack Dykinga – câștigător al unui premiu Pulizer pentru fotografii cu peisaje, dar și documentaristul subacvatic Brian Skerry.   O manifestaţie ecologică din Coreea de Sud a atras atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător prin intermediul activiștilor care și-au pictat feţele cu albastru, pentru a semăna cu personajele din filmul „Avatar”, informează AP.    Anul acesta, Ziua Pământului a fost sărbătorită și în România, diverse manifestări ecologice marcând cu fast momentul. În București, în Parcul Kiseleff a fost organizată manifestarea „Zona liberă de indiferenţă”, în cadrul căreia participanţii au putut semna un document lung de 15 metri, lăsându-și amprenta pe o petiţie de salvare a Planetei. La Turda, Asociaţia Slow Food, Fundaţia de Ecologie şi Turism “Potaissa” şi Asociaţia Ecologistă Floare de Colţ vor organiza diferite ateliere educative pe teme de protecţia mediului, proiecţii de filme pe teme de ecologie şi o excursie la Cheile Turzii.  În Parcul I.L. Caragiale din Cluj, a avut loc Marşului Bicicliştilor Clujeni, o acţiune de conștientizare a autorităţilor privind nevoia de mobilitate urbană, dar și a opiniei publice cu privire la importanţa bicicletei ca mijloc cotidian de transport.