Investitor britanic: „Din cauza fosforului, oamenii vor muri de foame după 2030”

144

Jeremy Grantham, investitor britanic şi co-fondator la GMO, una dintre cele mai mari companii de administrare de fonduri din lume, cu active de 104 miliarde de dolari, a publicat în noiembrie în revista Nature un articol alarmist, cu privire la viitorul omenirii.

El crede că Terra nu poate susţine decât 1,5 miliarde de oameni, faţă de cele 7 miliarde de acum sau perspectiva a 10-12 miliarde către care ne îndreptăm în viitorii ani. Motivul: consumarea într-un ritm alert a două elemente chimice critice pentru abilitatea noastră de a produce mâncare: fosforul şi potasiul. Consecinţa: omenirea va muri de foame.

Grantham explică faptul că, de-a lungul istoriei omenirea a folosit cel mai la îndemână produs: bălegarul. Însă, în perioada modernă, oamenii folosesc fosforul din îngrăşămintele chimice. Acesta este esenţial pentru viaţă: plantele îl absorb din pământ, iar animalele din plante.

Dar odată cu dezvoltarea unor state precum China, India sau Indonezia, cantitatea de fosfor pe care o folosim creşte constant, direct proporţional cu preţul alimentelor.

Prognoza lui Grantham este că extracţia de fosfat va scădea după 2030, ceea ce va face ca atât numărul de recolte cât şi producţia la hectar să scadă.