Bananele vor deveni aliment de bază în urma încălzirii globale

19

Schimbările climatice ar putea produce modificări dramatice în alimentaţia popoarelor sărace de pe glob. Un raport emis de grupul CGIAR (Consultative Group on International Agricultural Research) susţine că bananele ar putea deveni o sursă principală de hrană pentru milioane de oameni, depășind, din acest punct de vedere cartoful.

Schimbările climatice ar putea produce modificări dramatice în alimentaţia popoarelor sărace de pe glob. Un raport emis de grupul CGIAR (Consultative Group on International Agricultural Research) susţine că bananele ar putea deveni o sursă principală de hrană pentru milioane de oameni, depășind, din acest punct de vedere cartoful.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, bananele ar putea deveni mai răspândite și mai accesibile populaţiilor sărace.

La cererea Comitetului Naţiunilor Unite pentru Securitatea Hranei, un grup de experţi în domeniu a analizat posibilele efecte ale încălzirii globale, asupra a 22 dintre cele mai importante culturi agricole. Experţii au avertizat că cele mai importante trei culturi (după numărul de calorii furnizate) – orez, grâu și porumb – se vor diminua în multe dintre ţările dezvoltate.

Cercetătorii se așteaptă ca și alte culturi, între care cea a cartofului, să aibă de suferit pe măsură ce temperaturile cresc și precipitaţiile scad.

În privinţa capacităţii oamenilor de a se adapta la noile condiţii, experţii sunt optimiști. Meniul naţiunilor a mai suferit modificări de-a lungul timpului. În urmă cu 20 de ani, de exemplu, în anumite zone din Africa nu se consuma deloc orez. Astăzi se consumă, a explicat Bruce Campbell, director în cadrul grupul de cercetare în domeniul schimbărilor climatice, a agriculturii și a securităţii hranei (CCAFS), pentru BBC. „Cred că astfel de mutaţii se întâmplă, și se vor întâmpla și în viitor."