Portugalia se apropie de solicitarea unui ajutor financiar

18

Banca Centrală a Portugaliei a avertizat că sistemul bancar portughez se va afla în faţa unui risc „intolerabil” dacă nu se iau măsuri. Agenţia Standard & Poor's a anunţat că ar putea scădea ratingul de credit al ţării, în timp ce profetul crizei, economistul Nouriel Roubini a avertizat luni că Portugalia e următoarea după Grecia și Irlanda.

Banca Centrală a Portugaliei a avertizat că sistemul bancar potughez se va afla în faţa unui risc „intolerabil” dacă nu se iau măsuri. Agenţia Standard & Poor's a anunţat că ar putea scădea ratingul de credit al ţării, în timp ce profetul crizei, economistul Nouriel Roubini a avertizat luni că Portugalia e următoarea după Grecia și Irlanda.

Banca Centrală a Portugaliei a avertizat ieri că măsurile de austeritate propuse de guvern vor duce băncile la limită. În același timp a avertizat că împrumuturile permanente de la Banca Europeană nu sunt sustenabile. „Dacă ţara nu își consolidează finanţele într-un mod credibil și sustenabil, riscul asupra băncilor va fi intolerabil", se arată într-un raport bianual al băncii asupra stabilităţii financiare.

Agenţia Standard & Poor's a anunţat și ea că ar putea scădea ratingul de credit al Portugaliei, după o monitorizare de trei luni. În luna august Portugalia s-a împrumutat cu o sumă record pentru ea – 41 de miliarde de euro. În septembrie a scăzut cu 20% faţă de august, după care în octombrie a revenit la 40 de miliarde. Cunoscutul economist Nouriel Roubini a afirmat luni că așteaptă ca Portugalia să ceară ajutor internaţional, iar Spania să fie următoarea. „O intervenţie a avut loc în Grecia. A avut loc în Irlanda și va avea loc în Portugalia", a spus Roubini la o conferinţă în Praga.

Situaţia Portugaliei se datorează nu doar crizei mondiale, ci și problemelor interne. „Sistemul financiar portughez trece printr-o serie de provocări din pricina instabilităţii financiare internaţionale, în special în 2010”, susţinea Banca Centrală a Portugaliei în raportul menţionat. Totuși, criza este „accentuată, în cazul Portugaliei, de necesitatea ajustărilor în economia ţării", se arată în același raport. Criza Portugaliei e generată și de probleme structurale: economia a stagnat în ultima decadă, șomajul este de peste 10%, iar companiile sale sunt necompetitive la nivel internaţional. Finalul săptămânii trecute a fost marcat în Portugalia de o grevă naţională în faţa planului de măsuri de austeritate, prezentat de guvernul socialist parlamentului. Măsurile includ creșteri de taxe și tăieri din salariile angajaţilor în sectorul public.

Banca Centrală Europeană și mai multe ţări din zona euro fac presiuni asupra Portugaliei să ceară ajutor de la UE, scria vineri Financial Times Deutschland. Însă premierul portughez Jose Socrates a negat faptul că Portugalia ar fi sub presiuni internaţionale. „Mai întâi de toate, nu sunt presiuni [să se ceară ajutorul]. Așa ceva nu este adevărat", a spus premierul ieri, după o întâlnire cu marii exportatori ai ţării. „Nu avem nevoie de niciun ajutor. Vom face tot ce putem noi înșine."

Astăzi va fi o zi importantă pentru Portugalia, întrucât va emite bonduri de 500 de milioane de euro, pentru 12 luni. După ultima intervenţie majoră, când miniștrii de finanţe au aprobat ajutorul dat Irlandei, pieţele nu au reacţionat pe măsură. Dobânzile la bondurile portugheze au crescut la peste 6%. „Piaţa împinge cotele la un nivel de la care ţările sunt obligate să ceară ajutorul", afirmă pentru Reuters Filipe Garcia, economist la firma de consultanţă Informacao de Mercados Financeiros. „Situaţia nu mai deloc e în mâinile noastre", a mai spus el, fără însă a specula cu privire la timpul care mai rămâne până la o cerere de ajutor internaţional.

Costurile de împrumut ale Spaniei, Italiei și Belgiei au crescut și ele, după ce s-au intensificat îngrijorările cu privire la criza datoriilor suverane. Germania e considerată cea mai sigură ţară, diferenţele dintre ea și ţările cele mai afectate de criză fiind cele mai mari din istoria de 12 ani a monedei euro.