Un Crăciun cu Iisus în Hoylake, Marea Britanie

10

Un grup din oraşul Hoylake (Marea Britanie) va organiza, cu ocazia Crăciunului, o proiecţie a filmului „Evanghelia după Matei" al lui Pier Paolo Pasolini. Filmul va fi proiectat pe faţada bisericii Sf. Luca, din Hoylake.

Grupul Hoylake Village Life speră că, prin prezentarea acestui film, comunitatea locală va fi încurajată să discute despre mesajul esenţial al Crăciunului. Filmul va fi difuzat de mai multe ori, seară de seară, în preajma Crăciunului.

Pasolini, care era ateu, i-a dedicat filmul său Papei Ioan al XXIII-lea. „Chiar dacă sunt un necredincios, sunt unul care trăieşte cu dorul după o credinţă", a spus regizorul italian.

Crăciunul ar trebui să fie sărbătorit în maniera tradiţională, fără a lăsa în umbră faptul că această sărbătoare este dedicată evenimentului naşterii lui Iisus Christos, a declarat secretarul de stat Eric Pickles. „Ar trebui să celebrăm în mod activ fundamentele creştine ale Crăciunului şi să nu le permitem Grinchilor corecţi politic să marginalizeze creştinismul şi importanţa naşterii lui Christos."

Pickles s-a pronunţat împotriva consiliilor locale care organizează versiuni „corect politice" ale Crăciunului, în care sunt îmbinate elemente seculare cu detalii specifice diferitelor religii. O astfel de versiune este aşa-numitul Winterval, notează christian.org.uk. Primele sărbători de Winterval au fost celebrate în Birmingham (Marea Britanie), în 1997 şi în 1998, şi au fost considerate încercări de rebranduire a Crăciunului astfel încât necreştinii să nu se simtă excluşi.

În multe dintre oraşele din MB, cumpărătorii sunt salutaţi în magazine cu „Happy Eid!" sau cu „Happy Diwali!" Prima expresie se referă la un festival musulman, iar a doua se referă la un festival hindus. „Autorităţile locale sunt obsedate să nu cumva să ofenseze pe cineva", a observat Philip Davis, membru al Parlamentului britanic. În consecinţă, se străduiesc să îmbine elemente ale diverselor religii din MB, notează dailymail.co.uk.

Reverendul Stephen Cottrell, episcop de Chelmsford, i-a încurajat pe creştinii pe care îi păstoreşte să încerce să schimbe lumea prin acte pline de bunătate, cu ocazia Crăciunului următor. „Pentru că marea societate a lui Dumnezeu este alcătuită din mii de neînsemnate fapte de sacrificiu şi de bunătate", a declarat Cottrell, conform christiantoday.com.

Revista Semnele timpului le oferă cititorilor săi, în numărul special din decembrie, dedicat evenimentului naşterii lui Iisus, o serie de articole prin care aduce în atenţie elementul central al Crăciunului, dar şi modul în care această sărbătoare a lumii creştine a fost convertită într-o ocazie de distracţie.