Profesioniștii Venezuelei, obligaţi să își vândă trupurile pentru mâncare

5658

Medici, avocaţi și antreprenori din Venezuela emigrează în numere mari în ţările vecine, Peru, Ecuador, Trinidad și Tobago, unde ajung să lucreze ca vânzători ambulanţi, gunoieri sau chiar să se prostitueze pentru un colţ de pâine.

Într-o amplă analiză a fenomenului, Washington Post scrie că un număr estimat la 5.000 de oameni părăsesc în fiecare zi ţara, îndreptându-se de cele mai multe ori spre ţările vecine. Și, în timp ce ONU a cerut protecţie pentru refugiaţi, ţări precum Trinidad nu au legi prin care să ofere azil refugiaţilor, ceea ce înseamnă că venezuelenii care ajung acolo riscă să fie deportaţi, să fie abuzaţi de forţele de ordine sau chiar mai rău.

Luz, o mamă singură de 21 de ani, a venit în Trinidad cu barca împreună cu două prietene. Bărbatul care le-a aranjat călătoria și intrarea în ţară a susţinut că lucrează pentru o organizaţie creștină care oferă ajutor refugiaţilor. Însă, cele trei femei au fost bătute și introduse într-o casă de prostituţie, unde au fost filmate în timp ce erau violate. Într-un final, cele trei femei au reușit să scape și se află acum în grija unei organizaţii catolice.

„Ţările din regiune nu sunt pregătite să preia atât de mulţi imigranţi și nu au sistemele de azil de care este nevoie pentru a preveni exploatarea prin muncă sau traficul uman. Acești oameni ar trebui protejaţi, dar în schimb oamenii profită de ei”, a declarat Carolina Jimenez, de la Amnesty International.

Cazuri mai puţin grave, dar la fel de dramatice sunt cele ale birocraţilor venezueleni, care altădată mergeau în vacanţă în aceste ţări, stăteau la hotelurile de lux și mâncau și beau pe alese, doar că acum să lucreze în salubritate în ţările respective. Este o cădere colosală pentru aceste persoane și pentru ţara care odată era cea mai bogată din regiune.

Între anii 1950 și 1980 Venezuela, ţara cu cele mai mari rezerve de petrol, era o speranţă economică pentru imigranţi, care veneau și din Spania sau Italia. Hugo Chavez, devenit președinte în 1999, a adoptat o formă de socialism care a rezultat în falimentarea sau naţionalizarea multor companii, iar mii de oameni care lucrau în industria petrolului au fost daţi afară și înlocuiţi de oameni apropiaţi guvernării, dar fără expertiză. Președintele Nicolás Maduro, devenit președinte în 2013, a continuat cu politicile socialiste și corupte, care suprapuse peste scăderea preţului la petrol au dus ţara la faliment.

Cu o inflaţie care ar putea să ajungă în curând la 1 milion la sută, președintele Maduro a promis că luna viitoare vor intra în circulaţie noi bancnote, după un proces de denominare a monedei în care se vor elimina cinci zerouri din cotaţia bolivarului, anunţă Reuters. Situaţia este de așa natură încât 93% dintre venezueleni nu au destui bani pentru a-și cumpăra alimentele de care au nevoie.

Cei care deţin vize și mai au finanţele necesare se aventurează să plece spre Statele Unite, chiar dacă riscă deportarea după expirarea vizei, dar cei mai mulţi venezueleni se îndreaptă spre alte ţări din America Latină și Caraibe. În ultimii doi ani 1,8 milioane de venezueleni și-au părăsit ţara, iar ONU preconizează că alte 2 milioane vor pleca numai anul acesta.