75 de persoane, condamnate la moarte în Egipt

137

Ultimele știri din Egipt ne informează că 75 de persoane cercetate pentru violenţă, crimă și distrugerea proprietăţii statului în cadrul demonstraţiilor de susţinere a fostului președinte Mohammed Morsi, în 2013, au fost condamnate la moarte.

Dosarul implică 739 de persoane, care au fost încarcerate pe perioada procesului. Până acum, 43 dintre ele au fost condamnate la închisoare pe viaţă, 17 persoane au primit sentinţe de 15 ani, 67 au primit sentinţe de 10 ani, 216 au primit sentinţe de 5 ani, iar doar 52 de persoane au fost achitate. Printre ele se află și Ibrahim Halawa, cetăţean irlandez, care avea doar 17 ani în momentul arestului și care s-a plâns că a fost torturat în cei peste patru ani pe care i-a petrecut în arest, așteptându-și sentinţa.

Amnesty International a catalogat procesul ca fiind „rușinos” și „fabricat”, o farsă. Organizaţia susţine că în cazul a 330 de persoane cercetate nu existau dovezi, decât împotriva a două. „Acest proces expune defectele notorii ale sistemului de justiţie egiptean”, declară organizaţia.

Decizia de sâmbătă a Tribunalului din Cairo va fi transmisă Marelui Muftiu, autoritatea religioasă a ţării, însă acesta are rol pur consultativ și nimeni nu se așteaptă să se exprime împotriva acestor condamnări. În luna septembrie a acestui an ar urma să își afle sentinţele și restul persoanelor întemniţate, printre care și membri ai Frăţiei Musulmane, grup politic din care făcea parte și fostul președinte, catalogat acum drept organizaţie teroristă, dar și jurnalistul Mahmoud Abou Zeid, care a fost deţinut în timp ce încerca să facă fotografii din mijlocul protestatarilor.

Demonstraţia din august 2013 a venit la o lună după ce președintele Morsi, ales democratic, a fost înlăturat de la putere de forţele armate. Sute de protestatari și câteva zeci de jandarmi și-au pierdut viaţa după ce jandarmii au încercat să disperseze mulţimile cu forţa.