Sudul Europei, blocat în criză

14

Deşi de câţiva ani liderii UE se luptă pentru a stopa criza care a marginalizat sudul Europei, progresul făcut este mic în comparaţie cu aşteptările.

Într-o încercare de a demonstra lumii că nu este doar o ţară în criză, la un spectacol organizat de Parlamentul European, în iunie, Spania a prezentat modele care au defilat îmbrăcate în haine care purtau semnătura celor mai faimoşi designeri spanioli, pe muzică flamenco şi au arătat cele mai reprezentative meniuri şi tapas din ţară. Toate acestea pentru a demonstra că Spania are ce oferi lumii, după spusele ministrului José Manuel García-Margallo, care de asemenea a prezentat un video, Marca España, prin care spunea că ţara lui are cele mai multe panouri solare din lume, cel mai mare număr de donatori de organe şi o inimă mare. Însă aceste lucruri nu sunt suficiente pentru ca Spania şi restul sudului Europei să iasă din criză, notează spiegel.de.

Sectorul bancar spaniol are un viitor incert, şomajul este în creştere, iar economia se află în recesiune, în ciuda numeroaselor reforme pe care le aplică guvernul. Situaţia Greciei, a Italiei şi a Portugaliei este similară. Măsurile aplicate de autorităţile locale sau cele impuse de UE nu au dat prea mari rezultate. Ministrul de Economie portughez, Álvaro Santos Pereira, spunea că singura soluţie pentru a ieşi din criză este găsirea drumului care să ducă Europa înapoi, spre creştere şi totodată să redea încrederea oamenilor pentru a-i stimula să consume şi să investească din nou.

La întâlnirea de săptămâna trecută a UE, Angela Merkel a subliniat faptul că sunt necesare iniţiative prin care să se injecteze bani pentru a stimula creşterea. Liderii europeni au aprobat un buget de 6 miliarde de euro pentru a lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor şi pentru a permite accesul firmelor mici la credite. Chiar şi aşa, aceste miliarde nu sunt suficiente pentru a rezolva criza economică, recesiunea şi paralizia politică în care se află ţările din sudul Europei.