Studiu: Ateul care stă lângă tine la biserică

32

Într-un nou studiu referitor la diferitele tipuri de necredincioși, cercetătorii de la The University of Tennessee at Chattanooga afirmă că „unul dintre cele mai interesante și neașteptate" tipuri pe care ei l-au examinat este ateul „ceremonial" sau agnosticul care identifică o anumită valoare în învăţături religioase și participă la activităţile unei biserici.

 

Cei care se încadrează în categoria ateilor „ceremoniali" sunt, în opinia cercetătorilor, necredincioși care pot avea o apreciere filosofică pentru anumite învăţături religioase, cărora le place să fie parte a unei comunităţi, care doresc să rămână în contact cu identitatea lor etnică sau care pur și simplu identifică frumuseţea în anumite tradiţii religioase, simboluri sau ritualuri.

„Implicaţia acestui fapt tipologic special este că persoana alături de care stai în biserică chiar acum ar putea să nu fie atrasă de aceleași convingeri teologice ca restul enoriașilor", a afirmat cercetătorul principal Christopher F. Silver, într-un interviu pentru The Christian Post.

Thomas Colman III, participant la cercetare, a oferit în acest sens exemplul unei persoane pe care a intervievat-o pentru studiu şi care participa la serviciile de închinare ale bisericii, cântând chiar în corul acesteia, fără a crede însă în Dumnezeu.

Studiul s-a desfășurat în două părţi. Mai întâi, a constat în intervievarea a 59 de persoane cărora li s-a oferit posibilitatea să vorbească liber despre convingerile lor nereligioase. Apoi, a fost aplicat un sondaj la care au răspuns aproape 1.500 de persoane declarate necredincioase.

Scopul acestei cercetări a fost acela de a înţelege mai în profunzime comportamentul necredincioșilor, care sunt trataţi în studiile ştiinţifice ca un grup compact, deşi constituie un grup foarte divers de persoane. Cercetarea de faţă a identificat șase tipuri diferite de necredincioși, cea mai mare parte a necredincioșilor fiind atei intelectuali (38%), iar 13% se încadrează în categoria ateilor „ceremoniali".

Silver, care a desfășurat numeroase studii despre necredincioși, consideră că bisericile ar trebui să ia în calcul complexitatea acestei categorii dacă intenţionează să ajungă la ea.