Ţările cu o economie înfloritoare au o rată mai mare a mortalităţii

188

În perioadele în care economia se află în plină expansiune, rata mortalităţii în rândul adulţilor și al vârstnicilor este mai mare, în raport cu perioadele de recesiune, arată un studiu citat de Live Science.

Studiul a analizat valorile din perioada 1950-2008 ale produsului intern brut (PIB) în paralel cu rata mortalităţii în rândul persoanelor de 40-44 de ani și 70-74 de ani, în cazul a 19 ţări cu o economie dezvoltată.

Cercetătorii au putut observa în majoritatea cazurilor o creștere a numărului deceselor înregistrate în perioadele de creștere economică, în timp ce în perioadele de recesiune, rata mortalităţii a scăzut. Astfel, ei au descoperit că, în medie, fiecare unitate de creștere a PIB-ului se asocia cu o creștere a ratei deceselor cu 0,36% în cazul bărbaţilor și cu circa 0,18 procente în rândul femeilor.

În ceea ce privește rata crescută a mortalităţii în rândul adulţilor tineri, o posibilă explicaţie a fenomenului ar putea fi faptul că în perioadele de expansiune economică, rata scăzută a șomajului ar putea crește riscul apariţiei stresului legat de muncă și al accidentelor rutiere. Totodată, tendinţa de creștere a numărului de angajaţi din perioadele creșterii economice ar putea încuraja adoptarea un stil de viaţă nesănătos.

Pe de altă parte, creșterea ratei mortalităţii în rândul persoanelor în vârstă, în perioadele de expansiune economică, ar putea fi pusă pe seama măririi gradului de poluare din vremurile de progres. De asemenea, creșterea numărului angajaţilor se poate traduce prin micșorarea timpului acestora pentru a se îngriji de rudele și prietenii lor în vârstă sau de bolnavi.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că nu au găsit o explicaţie pentru diferenţa dintre rata de mortalitate dintre femei și bărbaţi. În același timp, ei atrag atenţia asupra necesităţii efectuării de noi studii care să evalueze influenţa acestor factori asupra legăturii dintre creșterea economică și cea a ratei mortalităţii. Totodată, trebuie observat dacă mai există și alţi factori care ar putea întări legătura.

Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology and Community Health.